Podijeli članak

Kayla Arqueta rođena je bez lijeve podlaktice, a oduvijek je željela postati violončelistica. Nakon što je čula o čemu ova djevojka sanja direktorica srednje škole koju pohađa znala je da joj mora pomoći.
"Nisam mogla pogledati Kaylu i reći ne. Kada vidite da se dijete bori za sebe i svoje snove, jednostavno morate nešto poduzeti", rekla je Carly Addison, direktorica srednje škole Austin.

Istražujući muzičare koji su imali slične priče, Addison je pronašla besplatan dizajn i uputstvo kako napraviti protetsku ruku koja je jednom srednjoškolcu pomogla da nauči svirati violončelo.
 

Nakon toga se za pomoć obratila jednom profesoru strojarstva iz obližnje srednje škole. Učenici inženjerskog odjela ove škole dobrovoljno su se javili da izrade protezu, a nakon što su uzeli Kyline mjere uspješno su odradili ovaj zadatak.


Proteza je mnogo utjecala na samopouzdanje Kayle Arquete koja kaže da joj je pomogla da se osjeća "normalno". Nada se da će njena priča inspirirati i motivirati ostale studente da ostvare svoje snove bez obzira na invaliditet,prenosi Klix

"Uredu je biti drugačiji. Život jeste izazovan, ali ljudi su voljni pomoći i voljeti vas zbog onoga što jeste", rekla je Kayle.