Podijeli članak

Onaj tko je bio nominiran za Večernjakov pečat zasigurno neće zaboraviti ovaj najveći društveni događaj u BiH. 
Razgovarali smo s jednim od njih, Dominikom Udženijom. Intelektualcem, pjesnikom, magistrom industrijskog inženjerstva, pokretačem pub i humanitarnih kvizova po Hercegovini, herojem koji je spasio djevojčicu u Zagrebu. A tek mu je 26 godina, piše Večernji list BiH.
 

Kada sam saznao da sam nominiran za Večernjakov pečat, osjećaji su bili pomiješani. Nisam se nadao i bila mi je izuzetna čast biti među svim tim imenima. Na samu nominaciju gledam kao na priznanje da radim nešto dobro i pozitivno te me kao takva motivira da to nastavim raditi i u budućnosti – ističe ovaj mladi Čapljinac.

Pitamo ga kako je spasio djevojčicu u Zagrebu.

- Čekao sam da prijeđem tramvajsku prugu jer mi je bilo “crveno”. U tom trenutku vidim curicu koja sjedi na tramvajskoj pruzi, a s desne strane vidim tramvaj. Nakon toga počinje borba sa samim sobom koja traje nekoliko sekundi u realnom vremenu, a cijelu vječnost u mojoj glavi.

Priskočio sam i sklonio djevojčicu s pruge, a nakon toga prošao je i tramvaj koji se zaustavio na sljedećoj postaji. Naizgled bezazlena situacija koja je mogla završiti kobno. Nisam heroj i smatram kako bismo svi trebali jednako postupiti. Uradio bih to opet – kaže ovaj Hercegovac koji ima dara i za pisanje poezije.

Postojala je i ideja da objavi zbirku pjesama, ali je “koronastanje” poremetilo planove. - Pisanje pjesama skriveni mi je hobi za koji do sada nije znalo mnogo ljudi – otkriva nam.

Brojni planovi i politika

Bio je na razgovoru s jednom televizijom u Hrvatskoj da sastavlja pitanja za natjecatelje jednog kviza, pa nam je otkrio zanimljive stvari i o toj temi. - Taj se dogovor nije realizirao jer mi nisu odgovarali neki uvjeti, ali razmišljam o pokretanju TV kviza u Bosni i Hercegovini. Ideja postoji, čak sam prije pandemije koronavirusa bio i u nekim pregovorima. Razmišljamo još o konceptu kviza, a pokušavamo dogovoriti i TV program koji bi emitirao kviz.

Mislim da je to oblik zabave koji nedostaje u BiH, gdje sigurno ima potencijalnih kandidata – kaže. U razgovoru nabrajamo i cijelu plejadu slavnih likova u enigmatici, a koji su iz Hercegovine. - Ne čudi me to uopće. I u novim generacijama ima potencijala i sigurno ga neće nedostajati i u budućnosti – ponosno tvrdi.

Zbog posla je neko vrijeme proveo i u Zagrebu, gdje je i postao heroj koji je spasio djevojčicu. - Mnogo je stresnije i užurbanije nego u Čapljini, ali razlog mog povratka u Hercegovinu isključivo su bili privatni i poslovni razlozi. Pred kraj razgovora vraćamo ga još malo na kvizove i o tome kako je ideja nastala, za vrijeme studentskih dana u Splitu. - Vidio sam da je to jedan lijep oblik zabave i povratkom u Hercegovinu pokušao sam ga popularizirati. Kvizaška scena ovdje je postojala i prije mene, tako da sam imao dobar temelj.

Sada je ta kvizaška scena znatno brojnija jer se, uz standardne ekipe, pojavljuju i nove. Pub-kviz vidio sam kao odličan oblik prikupljanja donacija za određene udruge. Pokušam napraviti nekoliko takvih kvizova godišnje, najčešće za blagdane. Svaki susret s djecom za koju sam do sada prikupljao donacije ojača me i učvrsti kao osobu. To je za mene svojevrsni “pečat” i nastavit ću to raditi – kaže nam Udženija.

Kao povratnika u BiH, pitamo mladog intelektualca kako vidi političku situaciju u ovoj zemlji.

- Iskreno, ne bih želio komentirati trenutačnu situaciju. Samo ću reći da se uskoro planiram aktivirati u politici, a o detaljima ne bih još - kazao je.•