Podijeli članak

Na današnji dan, 16. studenoga 2012. konačno je, nakon više od 20 godina završen veliki, obrambeni, Domovinski rat. Sudac Haaškog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), Theodor Meron izrekao je povijesnu rečenicu, parafraziram: Izričem oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te naređujem da se odmah puste na slobodu. 

Tim riječima završen je Domovinski rat. Hrvatski generali oslobođeni su po svim točkama optužnice vezanim za ratne zločine, protjerivanje Srba i prekomjerno granatiranje Knina. Cijeli svijet je postao svjestan da je traktorijada u režiji velikosrpskih kriminalaca bila tek neuspješni pokušaj nametanja krivnje Republici Hrvatskoj za protjerivanje hrvatskih Srba. Dva dana uoči 21. godišnjice pada herojskog grada Vukovara završena je posljednja bitka Domovinskog rata. Za generala Gotovinu to je bila najteža životna bitka. Oslobođen je nakon godina skrivanja od hrvatskih vlasti koje su ga pošto poto htjele izručiti Carli Del Ponte jer su hrvatske vlasti njegovim uhićenjem htjele kupiti ulazak u Europsku Uniju.

Nakon što je uhićen, uslijedile su godine suđenja, svjedočenja i dokazivanja pravednosti briljantne vojno-redarstvene akcije Oluja. Da je Oluja uistinu vojna akcija za primjer svjedoči i činjenica da se njezini rezultati izučavaju na prestižnim američkim vojnim akademijama. Međutim, u travnju 2011. šok: Ante Gotovina osuđen je prvostupanjskom presudom na 24 godine zatvora, a drugooptuženi Mladen Markač na 18 godina. Samo je trećeoptuženi Ivan Čermak oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Nakon toga dana splasnule su nade u oslobađanje hrvatskih generala, a mogućnost potpunog oslobađanja bila je svedena na nulu. Čak su i iskusni odvjetnici kao najoptimističnije prognoze davali da će generali biti osuđeni na onoliko godina zatvora koliko su proveli u zatvoru. Gotovo da nitko nije govorio o mogućnosti da presuda prvostupanjskog suda padne u potpunosti. 

Nakon godinu i pol žalbenog postupka generali su nastojali dokazati suprotno zaključku prvostupanjskog suda, a sudsko vijeće je većinom glasova prihvatilo argumente obrane i zaključilo: Ante Gotovina i Mladen Markač potpuno su nevini i moraju biti pušteni na slobodu. Euforija na hrvatskim ulicama bila je nemjerljiva. Hrvatske zastave vijorile su se u svakom naselju Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine gdje žive Hrvati. Tadašnji hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović organizirao je odlazak državnog zrakoplova po hrvatske generale. Sve se činilo kao san.

Heroje Domovinskog rata, Mladena Markača i Antu Gotovinu prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor dočekale su sljedeće riječi: „Dragi naši generali, Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobro došli.“ U svakom istinskom Hrvatu ove riječi i danas bude mnoštvo emocija, pa čak i po koju suzu radosnicu. Nakon izlaska iz zrakoplova uslijedio je veličanstveni doček na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Svoju veličinu generali su pokazali kroz jednostavnost i poniznost. Nakon godina patnje, nepravednih osuda i izbivanja iz obiteljskog doma general Gotovina izrekao je rečenicu koja se može pripisati samo najvećim ljudima ovoga svijeta. Bez mržnje i prijezira prema bilo kome rekao je: „Ovo je točka na i. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti.“ 


Autor: Josip Perković/politika-online.com