Podijeli članak

Bijela kuća opravda mjere koje je poduzela da zaštiti predsjednika Donalda Trumpa i potpredsjednika Mikea Pencea, dok je još jedan radnik Bijele kuće testiran pozitivno na koronavirus, čime je i postavljeno pitanje sigurnosti najviših lidera Sjedinjenih Država, javlja Glas Amerike.

Najnoviji slučaj zaraze je u Penceovom timu, a samo dan nakon sto je Trumpov osobni pomoćnik testiran pozitivno na koronavirus, isto se dogodilo s lasnogovornicom potpredsjednika Katie Miller​, koja je ujedno i supruga jednog od najbližih Trumpovih suradnika Stephena Miller​a.

Visoki zvaničnik administracije istaknuo je da Trump i Pence nisu skoro bili u kontaktu sa zaraženom, navode medijski izvještaji. Ali oba slučaja u kratkom vremenskom roku povećala su strah da će se predsjednik i potpredsjednik zaraziti, pogotovo što su i Trump i Pence ponovo počeli da idu na putovanja, iako je u Americi oko 75 hiljada ljudi preminulo od COVID-19.

Glasnogovornica Kayleigh McEnany je istaknula da je nekoliko novih mjera poduzeto da se zaštite visoki zvaničnici, navodeći da Bijela kuća skuplja podatke o kontaktima sa oboljelima i sastavlja nove prijedloge za radnike koji moraju da obavljaju nužne poslove.

- Preduzeli smo sve mjere da zaštitimo predsjednika- rekla je ona.

Kako je rekla na brifingu u Bijeloj kući rekla novinarima da se redovno čisti i primenjuje socijalna udaljenost što nije bio slučaj na nekim događajima u Beloj kući.

- Učinili smo sve što liječnica Deborah Birx i liječnik Antony Fauci traže - rekla je McEnany navodeći stručnjake tima Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Trump je ranije u petak, u intervjuu Fox Newsu u jutarnjem pogramu Fox and Friends upitan da li oni koji mu služe hranu, pokrivaju lice, odgovorio: "Već su počeli".

Bijela kuća također je uvela dnevno testiranje Trumpa i Pencea, umjesto nedjeljnog. Obojica su negativni na koronavirus, i osjećaju se zdravo, nakon što je obolio predsjednikov pomoćnik koji je inače pripadnik mornarice.

Trump je također rekao Fox Newsu da nije još testiran na antitijela za koronavirus, ali da će se to dogoditi uskoro. Takav test pokazuje prethodnu izloženost virusu.

Trump i Pence i dalje ne odustaju od gustog rasporeda pojavljivanja u javnosti. Potpredsjednik, koji vodi tim Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa odletio je u petak u Iowu da razgovara sa vjerskim liderima o tome kako okupljati ljude odgovorno, ali i sa snabdjevačima hrane.