Podijeli članak

U Sarajevskoj županiji još je neizvjesna lokacija, ali i realna potreba potencijalnog izolatorija u internatu Željezničkog srednjoškolskog centra.

Iz Ministarstva zdravstva SŽ na koji su nas uputili nadležni iz Kriznog stožera rekli su nam da "izolatorij Đački dom nije aktuelna tema, nego ona na kojoj se tek radi. Kada će biti i hoće li biti uopće je još pitanje koje nije aktualno", glasi u odgovoru koji su nam poslali, piše N1.

"To je predviđeno za ljude koji su COVID pozitivni i koji se nemaju gdje smjestiti, a takvih slučajeva za ovih šest mjeseci ili nismo imali ili smo imali tek par. Mislimo da opremanje posebnog prostora nema neku epidemiološku opravdanost, to nije potrebno, vidite i sami da je praktično zatišje", kaže Ednan Drljević, epidemiolog.

Ranije je nakon zatišja najavljivan novi val, za koji čak i oni koji tvrde da nam izolatorij ne treba, smatraju da nemamo ono što jeste neophodno.

"Vi potrošite 500.000 maraka da napravite za srednje teške na Građevinskom fakultetu i onda kažete nema od toga ništa, onda idete po studentskim domovima, onda idete u Opću bolnicu, pa u Buća potok, to je neozbiljno, jako neozbiljno. Sada je pitanje onima koji su na vlasti kakvu pouku šalju građanima koji izdvajaju novac u proračun i zdravstveni Fond. To je trebalo davno da bude završeno, 7. i 8. mjesec su trebali da budu krajnji mjeseci kad ste morali sve da pripremite za zimski period, međutim u ovom trenutku ništa nije učinjeno", tvrdi Edo Selimić, pulmolog.

"Mislim da nismo dovoljno spremni za val kada ćemo zajedno imati gripu i COVID, upravo jer su sve zemlje u okruženju nabavile za preko 20% stanovništva vakcinu, a mi nismo ni za 5%. S druge strane svi nabavljaju testove koji sadrže PCR test i na gripu i na COVID tako da će se u startu moći odvajati što je grip, a što COVID, kod nas nitko o tome ne razgovara, a ne da nabavlja", dodaje Drljević.

Sporne nabavke i bahato trošenje novca - slika su, ne epidemiološka, nego bosanskohercegovačka. Bačenih pola milijuna KM na izolatori, pod istragom 10 milijuna na respiratore.

"Ne čudi naravno da će ti respiratori trunuti, možda će se oni koristiti u neke druge svrhe, ali ostaje pitanje zašto smo ih platili 10 milijuna maraka i zašto ih je uvozila kompanija koja nema za to licencu. Od početka je to nakaradna priča, i naravno da će tako i završiti", smatra Kenan Kešmer, urednik portala Raport.

Zapleti priča o izalotorijima u SŽ objašnjavani su neadekvatnošću prostora, a ostajalo je uvijek nejasno zašto je rađeno bez preciznog i dugoročnog plana.

Hoće li se premještanje izolatorija iz studentskog u srednjoškolski centar dogoditi i hoće li se simbolički poklopiti i s poboljšanjem, odnosno spuštanjem ozbiljnosti epidemiološke situacije na jedan niži nivo - ostaje da vidimo, bas kao i to hoće li biti uzeta u obzir činjenica da se u zgradi koja je potencijalna lokacija za izolatori - nalazi vrtić.