Podijeli članak

U današnje doba, kada se sve više poznanstva i veza rađa online, najčešće putem različitih društvenih mreža, postavlja se jedno vrlo osjetljivo pitanje – može li se partnera ili partnericu prevariti online vezom? Odnosno jesu li ljubavna veza, flertovanje, pa čak i seks prijevara, i mogu li se izjednačiti sa standardnom ljubavnom avanturom koja se odvija uživo?

Odgovor je da, iz brojnih razloga!

Ponajprije, riječ je o varanju, jer se stvara emocionalna povezanost, rađaju se osjećaji koji su jednaki kao i kad počinjete i jeste u vezi s nekom osobom „uživo“. Također, javlja se i seksualna napetost i seksualna potreba za tom osobom, koja je isto tako jednako stvarna. Sva ta kombinacija emocija, povezanosti i seksualne žudnje nije ništa drugo nego varanje osobe s kojom ste u vezi.  

Imajte na umu da su monogamne veze upravo to – monogamne. Znači, u njima ne smije postojati treća osoba s kojom je jedan od partnera emocionalno i fizički povezan. Online afere za osobe koje se u njima nađu psihološki su stvarne, one imaju isto svoja pravila i zakonitosti, kao i bilo koje druge afere. One se ne događaju samo u mašti, kao što mnogi tumače, one nisu samo seksualna fantazija i ne prestaju kada netko prestane sanjariti.

Ako se možda ne slažete s našim tvrdnjama, u potpunosti razmislite i o tome da osobe koje uspostavljaju virtualne veze s nekom osobom taje to od osobe s kojom su u vezi. Flertovanje, zavođenje, upoznavanje, pa možda i seksualne igrice u umu osobe koja to radi, ne može se smatrati nevinom zabavom, jer da ona to je, nitko je ne bi tajio. Laganje o online aferama jednako je laganju o aferama „uživo“, te obje na jednak način imaju potencijal narušiti ili uništiti vezu.

Online afera jednako može povrijediti, kao i bilo koja druga afera, na jednak način stvara nepovjerenje između partnera koje možda nikada neće biti moguće vratiti.

Intimnost veze koja se može dogoditi online u nekim segmentima gdje je potreban neposredni kontakt ne može se u potpunosti usporediti s intimnom vezom uživo, ali ona može biti itekako intenzivna. Osim toga, nerijetko se online afere ostvare i uživo, što je samo šlag na torti.

zena.hr