Podijeli članak

Izrael je u ponedjeljak pozvao na razgovore veleposlanike Belgije, Slovenije i Španjolske zbog potpore rezoluciji Vijeća za ljudska prava UN-a kojom se odobrava slanje misije zadužene za istragu smrti više od 118 Palestinaca od kraja ožujka.

Po priopćenju ministarstva vanjskih poslova Izraela, pomoćnica direktorice za zapadnu Europu sastala se u ponedjeljak s veleposlanicima Slovenije i Španjolske dok će belgijski ambasador biti primljen u utorak.

Vijeće UN-a za ljudska prava u petak je s 29 glasova za, 14 suzdržanih i dva protiv izglasalo slanje neovisnog povjerenstva u Gazu koje treba istražiti kršenja ljudskih prava za vrijeme masovnih palestinskih prosvjeda u Pojasu Gaze.

Vijeće planira poslati "neovisno međunarodno povjerenstvo da istraži... sva kršenja i zloupotrebe međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih zakona o ljudskim pravima" za vrijeme masovnih prosvjeda koji su počeli 30. ožujka.

SAD i Australija glasali su protiv te mjere. Njemačka, Britanija i nekoliko drugih zapadnih zemalja bile su među 14 članica koje su ostale suzdržane.

Španjolska, Slovenija i Belgija bile su među državama koje su poduprle rezoluciju.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je glasati uz obrazloženje da je Vijeće pristrano i nesklono židovskoj državi te da njime dominiraju "licemjerstvo i apsurd".

Palestinci demonstriraju od 30. ožujka u Pojasu Gaze uz granicu s Izraelom i traže pravo za izbjeglice da se vrate na područja od prije 1948.

Od tog datuma Izraelci su  ubili najmanje 118 Palestinaca, kažu vlasti u Gazi.