Podijeli članak

Vlasti Unsko-sanske županije, osobito pripadnici policije, zdravstvene ustanove te volonteri Crvenoga križa, iscrpili su svoje resurse noseći od početka na vlastitim plećima teret migrantske krize. 

Stanje u Bihaću posljednjih je dana znatno bolje, nema izgreda, ali je stoga iznimno teško u improviziranom kampu na Vučjaku, u kojem već drugi tjedan boravi 750 migranata, piše Večernji list BiH

Bez uvjeta za liječenje 

S humanitarnoga i zdravstvenog aspekta, situacija nije dobra, puno je oboljelih od svraba (šuge), migranti su nezadovoljni. U međuvremenu, na Vučjaku se volonteri Crvenoga križa trude omogućiti bolje uvjete, a uspostavljena je i karantena kako bi se osobe, za koje se sumnja da su zaražene, odvojile od ostalih. Zbog neodgovarajućih uvjeta i loše higijene, timovi medicinskih radnika ne mogu oboljele liječiti u kampu, zbog čega će se takvi pacijenti prevesti u centre za prihvat migranata u gradu jer njihovu dijagnozu mora potvrditi stručni tim medicinskoga osoblja kojeg u kampu nema. 

"Mi smo uradili što smo mogli. Držimo ih na jednoj lokaciji, mijenjamo im odjeću i na taj način smo ih isključili od drugih migranata kako ne bi došlo do širenja zaraze u ovom prihvatilištu", kazao je Midžić, dok s druge strane, ravnateljica bihaćkoga Doma zdravlja ističe kako njezin medicinski tim ne može pružati usluge migrantima na Vučjaku. 

Nakon što je s ministricom zdravstva, ravnateljem Županijske bolnice i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo obišla ovu lokaciju, uvjerila se kako kamp nije odgovarajući i da ne postoji minimum zdravstvenih uvjeta kako bi zaposlenici Doma zdravlja snosili odgovornost za zdravstveno stanje migranata. 

"Mi imamo dogovore s humanitarnim organizacijama, tako da ćemo one ljude kojima je to doista potrebno morati izmjestiti iz takvih neadekvatnih uvjeta i pružiti im zdravstvenu skrb kakvu moraju primiti, ali mi sami na teren ne možemo izlaziti jer apsolutno ništa nećemo moći napraviti u takvim uvjetima. Volonteri Crvenoga križa njima pružaju prvu pomoć, a ostalo će biti na nama, s tim da, ponavljam, mi nećemo na Vučjaku imati svoj medicinski tim jer nema uvjeta za to", kazala je Jasminka Ljubijankić, ravnateljica Doma zdravlja Bihać. 

Migranti čine kaznena djela 

Međunarodna organizacija za migracije koja skrbi o migrantima u “Biri” i ostalim centrima, na Vučjaku i dalje nije prisutna. Policijski službenici Uprave policije MUP-a US županije od početka godine do 19. lipnja evidentirali su 147 kaznenih djela koja su počinili migranti, od čega najviše 26 kaznenih djela teške krađe i 46 kaznenih djela krađe. 

Prijavljeno je 164 migranata. Registrirana su 84 slučaja narušavanja javnoga reda i mira u kojima su migranti počinili 145 prekršaja i 483 ostala događaja - incidenata u koje su bili uključeni migranti. Prema policijskom izvješću, od početka godine do 19. lipnja u Unsko-sanskoj županiji legitimiran je 17.021 migrant. 

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), na dan 31. svibnja na području US županije u prihvatnim centrima boravilo je 3290 migranata. Prema slobodnoj procjeni, na području Unsko-sanske županije boravi oko 5000 migranata.