Podijeli članak

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u političkom magazinu Pečat RTRS-a da Bosna i Hercegovina neće ući u NATO ukoliko to ne žele Srbi i Republika Srpska.
 
- U ovoj zemlji nitko nikome više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO - neće se ići u NATO - rekao je Izetbegović.

Međutim, on naglašava kako Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslan u Bruxelles jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.

- Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam sa /liderom HDZ-a Draganom/ Čovićem i /liderom SNSD-a Miloradom/ Dodikom potpisao 5. kolovoza. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, reducirani ANP u kojem naglasak može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinirati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe - da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati - istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi kako ANP nije uvjet za formiranje Vijeća ministara BiH, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sustava BiH.

Izetbegović tvrdi kako SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usuglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA inzistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

- Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti reduciran. Također, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije pa ćemo se dogovarati dalje. Јa ne znam što će biti za 10 godina... - istaknuo je on.

 Izetbegović je poručio kako Vijeće ministara BiH neće biti formirano bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske.

Odbacio je mogućnost formiranja vlasti na razini BiH sa SDS-om i PDP-om.

- Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih - rekao je on.