Podijeli članak

Tagovi

Pokušaj izbornih prevara ponovo se nazire iako je do lokalnih izbora ostalo točno dva mjeseca. Na ovaj trend, na koji je Bosna i Hercegovina po svemu sudeći navikla, upozorili su i parlamentarci. Hoće li se i kako moći stati u kraj desetljećima poznatim izbornim prevarama? Ekipa BHRT je boravila u prostorijama gdje se provjerava 120 tisuća prijava za lokalne izbore pristiglih u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Uočen je trend pokušaja raznih zloupotreba, pojašnjava predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva. Detektirano  je nekoliko slučajeva gdje su prijavljene osobe koje su umrle, ali i veliki broj prijava pristiglih s iste e-mail adrese.

“Postoji veliki broj duplih čak i trostrukih prijava za istu osobu koje također u prilogu sadrže kopiju osobnih dokumenata. ono na što sumnjamo to je da su određene osobe ili grupacije došle do kopije standardnih dokumenata naših građana i da su poslale duple fiktivne prijave”, ističe predsjednik SIP BiH Željko Bakalar.

Ove i slične zloupotrebe poništit će SIP BIH. A nadzirući predizborni period i sam izborni dan iz Koalicije “Pod lupom” tvrde da je najkritičnije glasanje putem pošte.

“Mi ćemo sigurno voditi računa tko to krade identitet. S druge strane velike političke stranke prave analizu izlaznosti na svakim biračkim izborima, tko izlazi, a tko ne izlazi na izbore. Pa oni koji ne izlaze vrlo često se fiktivno prijave da glasaju putem pošte”, kaže Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom”.

Parlamentarci i stranački lideri smatraju da prevare nisu samo čin pojedinca ili političke stranke nego i nekih institucija. Kontrolu pored SIP-a trebaju preuzeti i druge sigurnosne institucije.

“Neophodno je uključenje Tužiteljstvo na svim nivoima i SIPA-e i nekih drugih sigurnosnih organa. Treba da ostvarimo dovoljno jak pritisak da kažemo ne, posebno glasanje poštom ne treba da bude model kako se zloupotrebljava sistem”, kaže poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Mirko Šarović.

“Ja imam puno povjerenje u novoimenovanu Središnje izborno povjerenstvo i cijenim da će oni poduzeti određene aktivnosti da se u što većoj mjeri eliminiraju takve nepravilnosti”, naglašava Dženan Đonlagić, poslanik DF-a u PD PSBiH.

Inače, unos podataka i status prijave za lokalne izbore može provjeriti svaki građanin putem aplikacije SIP, kako se ne bi doveli u situaciju da ih je neko drugi prijavio i zloupotrebio njihovo pravo, piše BHRT.