Podijeli članak

Na nešto manje od pola sata vožnje između dva grada, tu negdje između Bosne i Hercegovine, nalaze se prelijepi i turistima veoma atraktivni: Konjic i Jablanica. Istorijski, avanturistički, kulturni, ljetni, zimski, sportski i gastro-turizam.

Lovišta i jezera

Stara kamena ćuprija jedan je od glavnih simbola Konjica i vjerojatno najzastupljeniji motiv na fotografijama iz ovog grada. Geografski, smatra se točkom gdje se Hercegovina spaja s Bosnom. Konjic je atraktivan zbog bogate prirode koja u potpunosti okružuje grad. Za ljubitelje visina, Prenj je najljepša i najatraktivnija planina u BiH. Još su austrijsko-njemački turistički prospekti pisali o Konjicu kao mjestu s izvanrednim turističkim potencijalima. Pominju se dobra lovišta, izvrsna tekuća voda, jezera, Neretva...

Velika internacionalna atrakcija je poznati Titov bunker, koji se nalazi nedaleko od konjičke čaršije. U pitanju je najstroža čuvana tajna SFR Jugoslavije, objekt kodnog naziva Istanbul, građen je u potpunoj tajnosti čak 26 godina, od 1953. do 1979. Gradnja je koštala tadašnjih 4,6 milijardi američkih dolara, što bi u današnjoj protuvrijednosti bilo više od 10 milijardi dolara. Sastoji se od stambenih područja, konferencijske sale, kancelarije i drugih oblasti, na 6.500 kvadrata prostora na dubini od 280 metara ispod zemlje. U slučaju rata, u bunker je trebalo da bude smješteno 350 vodećih jugoslovenskih funkcionera. Jedina žena među njima bila bi Jovanka Broz, supruga Josipa Broza Tita.

Posjetili smo i Rodnu kuću Zulfikara Zuke Džumhura, poznatog bosanskohercegovačkog putopisca, slikara i karikaturiste. U kući se nalazi autentični namještaj ukrašen tradicionalnim motivima, veliki broj njegovih objavljenih i neobjavljenih tekstova, knjiga, karikatura...


A ako ste bili u Konjicu a niste probali rafting na Neretvi, može se reći da niste ni bili u Konjicu – kažu nam ljudi koje smo ovdje sreli. Nadomak čaršije, uzvodno uz Neretvu, nalazi se selo Džajići. Iako ne tako veliko, obiluje sadržajem, nevjerojatnom poviješću i pričama koje se za njega vežu. Danas je nadaleko poznato po raftingu na Neretvi, a najveća atrakcija sela je dobro poznati Džajića buk.


Nakon obilaska Konjica, idemo u susjednu Jablanicu. Vozimo se manje od pola sata. Ovaj grad opisuju tri stvari: Bitka za ranjenike, Jablaničko jezero i čuvena jagnjetina. Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi centralno je mjesto posjete turista, još iz perioda bivše države. I dalje je značajna turistička destinacija, a posjećuju ga i nove generacije.
- Film “Bitka na Neretvi” je najbolja promocija ovog mjesta i Muzeja. Mlađe generacije itekako dolaze. Samo prošle godine prodali smo oko 7.000 karata učenicima koji dolaze u sklopu školskih ekskurzija. Mislim da su ti dolasci najviše zahvaljujući nastavnicima i profesorima koji su itekako svjesni značaja ovog mjesta za mlađe generacije. Mladima je najzanimljivija priča o rušenju pravog mosta na Neretvi, koji je postojao i srušen je 1967. godine za potrebe snimanja filma, kaže Azra Đelmo, direktorica Muzeja.


Odmor za vikend

Na putu do Jablanice besmisleno je ne svratiti na, prema mišljenju mnogih, najbolje janjeće pečenje na svijetu. Priča o jablaničkoj janjetini krenula je šezdesetih godina prošlog vijeka, a odlična lokacija uz veoma prometnu cestu ka moru, visoki kvalitet mesa brižljivo uzgajanih životinja u selima pored Jablanice i kvalitet pripremanja brzo su dali rezultat.
Epizodu završavamo vožnjom splavom na velikom i prelijepom Jablaničkom jezeru, koje se prostire od Konjica do Jablanice. Privlači kupače i ribolovce, a pogodno je i za sportove na vodi. Površina jezera je 13 kvadratnih kilometara, s najvećom dubinom od 70 metara. Ljepotom je privuklo mnoge turiste, a od davnina poznato je kao vikend-odmaralište turistima sa svih strana svijeta, piše Oslobođenje.