Podijeli članak

Italija je ponovo ušla u recesiju samo četiri godine nakon što je izašla iz prethodne, pokazale su u četvrtak službene brojke, u razvoju situacije koji će najvjerojatnije obnoviti brige oko ekonomske perspektive 19-člane eurozone.

Talijanska agencija za statistiku priopćila  je da se ekonomija zemlje, koja je četvrta po obujmu u eurozoni, suzila kvartalnom stopom od 0,2 posto u četvrtom kvartalu prethodne godine.

Nakon pada vrijednosti BDP-a od 0,1 posto u prethodnom tromjesečnom razdoblju, Italija je tehnički u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna kvartala s ekonomskim padom.

Talijanska recesija jedan je od razloga usporavanja ekonomije u široj regiji eurozone u 2018.

Statistička agencija EU, Eurostat, priopćila je da je ekonomija eurozone zabilježila mršavi rast od 0,2 posto u završnom kvartalu prošle godine, isti kao i u prethodnom kvartalu.

Kao rezultat toga, ekonomija eurozone porasla je za 1,8 posto u kompletnom razdoblju 2018. godine. Ta je brojka niža od one predviđene prije godinu dana, kada je očekivan neznatan ekonomski rast sa značajnih 2,3 posto iz 2017.

Talijanska ekonomija postala je predmet akutne brige tijekom proteklih nekoliko godina, djelimično i kao rezultat svađe nove populističke vlade s Europskom komisijom oko njenih proračunskih planova.

Vlada želi da poveća potrošnju kako bi pokrenula ekonomski rast u Italiji pružajući veća socijalna davanja i provodeći mirovinsku reformu.

Italija nije jedini razlog usporavanja ekonomskog rasta u eurozoni u 2019. godini. I Njemačka, najveća europska ekonomija, zabilježila je neočekivani pad u trećem kvartalu prethodne godine zbog promjena u standardima emisije plinova koje su naškodile prodaji vozila. A neizvjesnost oko britanskog napuštanja EU samo je pojačala takvo raspoloženje, kao i strah od globalnog trgovinskog rata izazvan rastućim napetostima između Sjedinjenih Država i Kine.

Drugi ekonomski pokazatelji ukazuju na dodatne slabosti početkom 2019. a većina ekonomista očekuje teško buduće razdoblje ukoliko se uskoro ne pozabavi vodećim uzrocima ekonomske neizvjesnosti, prenosi Associated Press.