Podijeli članak

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ožujku ove godine registrirali su ukupno 234 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“ od kojih su četiri bila sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je ukupno 86 prijava, od kojih je 19 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zlouporabom službenog položaja i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 19 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.

U ožujku je pristiglo deset povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Također, policijski službenici SIPA-e dali su 38 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505, priopćeno je iz SIPA-e.