Podijeli članak

Gospodarstvo Sjeverne Irske "ušlo je ili ulazi u recesiju" zbog neizvjesnosti koju stvara Brexit, prenose britanski mediji rezultate istraživanja Ulster Banka.

Ulster Bank svakog mjeseca provodi anketu među tvrtkama u Sjevernoj Irskoj o zaposlenosti, izvozu i novim narudžbama a bančino je istraživanje na glasu kao pouzdan barometar aktivnosti u privatnom sektoru sjevernoirskog gospodarstva, tumači BBC.

Izvješće za kolovoz pokazalo je pad gospodarskih aktivnosti, šesti mjesec zaredom, uz znakove slabosti u sva četiri ključna sektora - uslužnom, maloprodajnom i građevinskom i u industriji.

Najveći pad gospodarskih aktivnosti

Rezultati istraživanja pokazuju i da je Sjeverna Irska zabilježila najveći pad gospodarskih aktivnosti među regijama Velike Britanije, prenosi Hina.

„Najnoviji indeks menadžera nabave (PMI) novi je dokaz da je privatni sektor Sjeverne Irske ušao ili da ulazi u recesiju", konstatira glavni ekonomist Ulster Banka Richard Ramsey.

"U kolovoškom izvješću možda najviše zabrinjava tempo pogoršanja uvjeta poslovanja u građevinskom i proizvodnom sektoru”, ističe Ramsey.

Nove narudžbe snažno su pale, očitujući nesklonost inozemnih klijenata pokretanju novih projekata.

Poslovno povjerenje potonulo je na najnižu razinu u tri godine, odražavajući pesimizam poslovnih čelnika u pogledu poslovanja u nadolazećim mjesecima.

Nezaposlenost raste već osam mjeseci

Čelnik udruženja sjevernoirske industrije Stephen Kelly naglašava da nije sve tako crno, ne negirajući ipak utjecaj neizvjesnosti koji stvara Brexit.

„Izazovi su prisutni u cijelom sektoru (industrije) koji bilježi značajan pad (aktivnosti). Svjedočimo iznimno naglom rastu cijena na području ulaznih troškova, a nove narudžbe koči neizvjesnost u vezi s Brexitom”, rekao je.

Nezaposlenost u Sjevernoj Irskoj raste već osam mjeseci, no i dalje je na relativno niskoj razini a tržište rada je snažno, navodi BBC.

Industrijski sektor zabilježio je u kolovozu najveći neto pad novootvorenih radnih mjesta u proteklih godinu dana.