Podijeli članak

Koronavirus ušao je i na Klinički centar Republike Srpske. Dok jedni poput liječnika Miodraga Femića, predsjednika Strukovnog sindikata liječnika, smatraju da je to novi klaster, nadležni kažu da ne treba da se targetira Klinički centar.

Prijepodne je na UKC RS s nekoliko klinika uključujući i onkologiju izmješteno više pacijenata, zbog dezinfekcije prostora.
Preko trideset zdravstvenih radnika je zaraženo, a koronavirus su u bolničkim uvjetima dobiili i neki teško oboljeli pacijenti koji su bili na liječenju, piše N1. 

Zamjenik direktora UKC RS Nenad Stevanić rekao je da to nije prvi put te da se događalo i ranije da na jednom odjeljenju budu zaraženi liječnici, nakon čega se svi pacijenti prebace na drugo, a oni koji ze zahtjevaju bolničku njegu budu otpušteni. Naglašava da sve kontakte testiraju, pacijente, liječnike, sestre da se utvrdi tko je zaražen.

"U UKC-u to nije prvi put, dogodilo se i sada. Imamo reagiranje koje je primjereno situaciji. Ti se odjeli, dijelovi klinika zatvore, radi se u drugim, čistim dijelovima, a kada se to dezinficira, vrati se u to. Liječnici koji su pozitivni se liječe, njihovi kontakti se testiraju. Sve se prati narednih 10, 15 dana. Hitni slučajevi se i dalje operiraju i rade. Svi kirurški timovi su, i oni koji rade na direktnim COVID odeljenjima, kirurška sala je radila i jučer, ona sa zaraženim na COVID. Rade i ove druge operacijske sale. Ne vidim da se takva situacija može koristiti za neko targetiranje Kliničkog centra, ili omalovažavanje ljudi koji svoje živote rizikuju da bi pružili nama svima što bolju zaštitu i njegu'', ispričao je Stevandić. 

Dodao je da se UKC u ovom smislu, ni po čemu ne razliku od drugih klinika.

''Više od 30 je zaraženih liječnika i sestara, sigurno preko deset liječnika i sestara, pomoćnih radnika, čistačica, nosača. Neki su zaraženi od svojih kolega, neki od pacijenata, neki u gradu kao što je to na svakom drugom mjestu. Prema svima se poduzimaju mjere. U Kliničkom centru Banjaluka ima zaista dovoljno zaštitne opreme. Jedini je problem da neko možda ne nosi tu zaštitnu opremu, kao i od građana, A što se tiče mjera koje su poduzete, one su kao u svim drugim bolnicama, isto se tretira. Ni po čemu se ne razlikujemo ni od jedne klinike, kliničkog centra, koja je imala taj problem. I one koje to budu imale, sutra će isto da reagiraju. Prosto se očisti. Pacijenti koji nisu za bolničko liječenje idu kući, ukoliko su negativni. Koji su za bolničko liječenje, idu na drugi odjel. Kad se to sve dezinficira, vrate se na svoju kliniku. Liječnici koji su na testiranju negativni rade dalje sa njima. Reorganizacija prostora, dezinfekcija, pa to radimo od početka'', rekao je Stevandić.

Stevandić naglašava da se vrlo slično događalo i u Sarajevu, Mostaru, Beogradu, Zagrebu te da su uglavnom čitave bolnice zatvarane.

Podsjećamo, reporterkska ekipa N1 javila je danas da je u tijeku premještanje pacijenata s pojedinih klinika Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci. Tim povodomse  nitko od nadležnih nije obratio javnosti.