Podijeli članak

Iranska nacionalna televizija objavila je videosnimke intervencije elitne Iranske revolucionarne garde koja je zaplijenila naftni tanker s britanskom oznakom u Hormuškom moru.

Na snimcima se može vidjeti kako su pripadnici Iranske revolucionarne garde čamcima opkolili britanski naftni tanker, kao i maskirane iranske vojnike koji se iz helikoptera na užadima spuštaju na tanker "Steno Impero".

U priopćenju iranskih pomorskih snaga navodi se da je Revolucionarna garda zaustavila britanski naftni tanker "Stena Impero", zbog nepoštivanja pomorskih pravila.

Tanker je nakon intervencije povučen na iransku obalu kako bi bile završene određene pravne procedure, prenosi Anadolija.

Gibraltar, koji je prekomorska autonomna teritorija Velike Britanije, 4. srpnja ove godine zauzeo je iranski brod za koji se vjeruje da je prevozio naftu u Siriju, odnosno da je prekršio pravila embarga prema Siriji.
 


Nakon incidenta, Teheran je pozvao britanskog ambasadora Roba Macairea u iransko Ministarstvo vanjskih poslova zbog "ilegalnog" zadržavanja naftnog tankera, nazivajući takav potez "piratstvom", objavili su svjetski mediji. Velika Britanija ističe da provodi režim sankcija Europske unije protiv Sirije.

Iranske vlasti prioćeile su danas da je svih 23 članova posade zaplijenjenog britanskog naftnog tankera na sigurnom i dobrog zdravlja.

Reuters prenosi da je to na iranskoj državnoj televiziji izjavio šef Lučke i pomorske organizacije Irana za pokrajinu Hormozgan Alahmorad Afifipur.

"Svih 23 članova posade koji se nalaze na brodu na sigurnom su i dobrog zdravlja u luci Bandar Abas", kazao je Afifipur.