Podijeli članak

Mostar je našao svoje mjesto na mapi svijeta bez duhanskog dima, obzirom da su Mostarci dobili svoje prvo IQOS prodajno mjesto, otvoreno na prvom katu Mepas Mall-a. Ovo je prvo prodajno mjesto ove vrste u Hercegovini, u ovom dijelu Federacije i predstavlja svojevrsni jubilej, jer je IQOS prije godinu dana po prvi put stigao u BiH.

IQOS je revolucionarni uređaj kompanije Philip Morris, koji predstavlja manje štetnu alternativu tradicionalnim cigaretama. Baziran je na tehnologiji zagreijavanja, a ne sagorijevanja duhana.

Iako ne bez rizika, zagrijavanjem specijalno dizajniranih patrona pravog duhana zadržava se pravi ukus duhana, ali se eliminira 95% štetnih materija koje emituje dim klasične cigarete. Osim toga, korištenjem IQOS-a eliminiraju se i drugi negativni efekti koji nastaju prilikom pušenja klasičnih cigareta, poput pepela, neprijatnih mirisa i što je veoma važno - negativnih uticaja na okolinu.

Ovaj uređaj trenutno je prisutan na preko 50 tržišta širom svijeta i jedini je i iz kategorije heat not burn proizvoda i električnih cigareta kojem je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dozvolila komercijalizaciju na tržištu SAD, i što je još važnije potvrdila da je ovakva odgovorna komercijalizacija usklađena sa principom zaštite javnog zdravlja.

“Prije nešto više od godinu dana, IQOS je po prvi put stigao u Bosnu i Hercegovinu. Ponosan sam što za neslužbenu godišnjicu otvaramo svoja prva IQOS prodajna mjesta u Mostaru i Tuzli. Ovo je proizvod na kojem je kompanija Philip Morris radila preko 15 godina, a u koji je uloženo više od 7 milijardi dolara. Oko 400 vrhunskih znanstvenika angažirano je na razvoju IQOS-a, a svi odrasli Mostarci koji bi inače nastavili pušiti klasične cigarete od danas imaju bolju alternativu i priliku da sa još 10 miliona trenutnih korisnika IQOS-a širom sveta zakorače u budućnost bez duhanskog dima“, rekao je Srđan Lazović, generalni direktor kompanije Philip Morris za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Poštujući situaciju u kojoj se društvo trenutno nalazi, te mjere koje su još uvijek na snazi, sva IQOS prodajna mesta u BiH, uključujući i novootvorena u Mostaru i Tuzli poštuju sve definirane standarde, i profesionalne i zdravstvene, kako bi se posjetitelji osjećali što sigurnije.

Dodatno, potrošačima su na raspolaganju i IQOS savjetnici, koji su tu da pomognu, pruže podršku i savjet, ali i da saslušaju njihove reakcije. Na prvom IQOS prodajnom mjestu u Mostaru može se pronaći kompletna ponuda IQOS uređaja i aksesoara koji su do sada predstavljeni u BiH