Podijeli članak

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je kako je uvjeren da do referenduma u Republici Srpskoj neće doći.

"Uvjeren sam da do toga referenduma neće doći, zbog prošlosti. Čak i ako bi se referendum dogodio, ne bi imao zakonske valjanost", rekao je Inzko za televiziju "N1".

On je dodao da će OHR inzistirati na poštivanju Daytonskog sporazuma.

"Daytonom je zajamčen suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, tu je i Ustav BiH. Po Daytonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcijepe", kazao je Inzko.

Kako kaže, otcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije.

"Međuentitetska linija nije nikakva granica nego linija kao što imamo među županijama, kao i pokrajine u Njemačkoj. Ali sve je to BiH koja vuče svoj teritorijalni suverenitet i ne smijemo zaboraviti da je BiH primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom. Sve su primljene isti dan u UN i to je oslonac i temelj za BiH. Unutarnje granice su se mijenjale u Daytonu, ali samo unutarnje", dodao je Inzko.

Kazao je kako je svjestan da su neki građani razočarani jer "ne nastupa tvrđe".

"Znam da su neki građani razočarani što ja ne nastupam tvrđe, sjećaju se Ashdowna. Tada je bila druga atmosfera, međunarodna zajednica je bila mnogo prisutnija. Kada su domaća rješenja dobra, ona su najbolja i najtrajnija. Dobijam puno pisama, posebno iz Unsko-sanske županije, jedna gospođa mi se obratila koja pita treba li da se odseli kod svog sina u Tirol. Rekao sam joj da situacija jeste nestabilna politički, ali je stabilna sigurnosno i da se ne seli kod sina", rekao je Inzko za "N1".