Podijeli članak

Sastanak PIC-a prošloga tjedna pokazao je sve veći konsenzus u Upravnom odboru PIC-a u pogledu potrebe da se sačuva mandat visokog predstavnika a razlog tomu je nepredvidivost situacije u BiH. Institucije na državnoj razini blokirane su već godinama, ima pokušaja da se promijeni postojeće aranžmane u FBiH, ima očitih problema u oblasti vladavine prava itd.

 Gotovo svakodnevno čujemo negativnu retoriku i svjedoci smo novih inicijativa koje imaju destabilizirajući ili potencijalno destabilizirajući učinak na situaciju u zemlji. I dok fokus treba biti na provedbi pozitivnih reformi, neki su i dalje usredotočeni na negativne politike, što rezultira stagnacijom i odlascima ljudi iz zemlje. BiH jedna je od najsiromašnijih zemalja u Europi a RS je siromašnija od FBiH! 

Ta pitanja pokazuju da politička elita ne razumije da je međunarodna zajednica ovdje da bi pomogla ovoj zemlji da postane funkcionalnija i prosperitetnija. Priroda angažmana međunarodne zajednice se vremenom promijenila i danas je jasno da reforme moraju doći od tijela vlasti. Daytonski sporazum predstavlja temelje, a ne krov. U suštini, izbor pred kojim se BiH nalazi je sasvim jasan: ako provede reforme, napredovat će na putu k EU. 

Istodobno, osporavanje postojećih državnih institucija mora prestati. BiH je očit primjer paralizirane države u kojoj su sve institucije u rukama političkih stranaka, koje tako faktički drže ljude i njihove odluke pod kontrolom. To se mora promijeniti kroz jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije. Također, nikada ne smijemo zaboraviti moć naroda, koji može promijeniti stvari kroz aktivno građansko djelovanje, riječi su visokog predstavnika Valentina Inzka.