Podijeli članak

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Unsko-sanske županije jutros su na radnom mjestu uhitili županijskog inspektora rada Amenara Muratagića.

Kako su za Klix.ba potvrdili u MUP-u USŽ, Muratagić je lišen slobode zbog postojanja sumnje da počinio kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

"Izvršeni su i pretresi prostorija Županijske uprave za inspekcijske poslove, porodične kuće osumnjičenog, kao i pojedine parcele i objekti u mjestu Kralje u općini Bihać", kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USŽ.

Nad osumnjičenim je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predan na postupanje Tužiteljstvu USŽ.

Inače, Muratagiću je ovo drugo uhićenje u proteklih 12 mjeseci.

Početkom godine, točnije 23. siječnja lišen je slobode u akciji "Registrator", koju su po nalogu Tužiteljstva USŽ proveli pripadnici MUP-a USŽ, kada je slobode lišeno 13 osoba.

Tada su uhićeni aktualni v.d. direktora Službe za zapošljavanje USK Anando Bakal, kao i njegovi prethodnici Mesud Mešić, Ramo Sulić i Edin Ferizović. Osim njih, uhićeni su i uposlenici sektora financija, blagajnica, kao i šefovi pojedinih službi Dilista Međedović, Emin Skenderović, Jasmin Prošić, Abid Hadžić, Medina Kurić, Aida Piralić, Senada Smajić i Elvedina Nadarević, piše Klix.ba.

Njima se stavlja na teret da su od 2009. do 2012. godine počinili niz kaznenih djela zloupotrebe položaja, kao što su nezakonita zapošljavanja više osoba, krivotvorenje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu s pojedincima kojima su isplaćivane plate, a nisu radili, i niz drugih kriminalnih djela.

Pored njih, uhapšen je i kantonalni inspektor rada Amenar Muratagić, za kojeg su, kako su kazali iz Tužiteljstva USŽ, postojali dokazi da je izvršio uvid u nezakonita zapošljavanja, ali je odbio bilo što poduzeti jer je bio u dobrim relacijama s direktorom službe.