Podijeli članak

Tagovi

Inicijativa za Stolac traži od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH da produži rok za pristizanje glasova putem pošte na 25 dana od dana održavanja izbora.

Prema Pravilniku o provođenju izbora koji je važio na posljednjim izborima 2018. godine rok za pristizanje glasova putem pošte bio je 2 dana od dana održavanja izbora.

"Kad uzmemo u obzir činjenicu da je zakonski rok za objavljivanje potvrđenih izbornih rezultata 30 dana od dana održavanja izbora, jasno se vidi sav besmisao ovakve odredbe", smatraju u Inicijativi za Stolac.

Ističu kako je "posebno besmisleno da ovakva odredba ostane na snazi u vrijeme pandemije covid-19 kada sve međunarodne pošiljke idu znatno sporije nego ranije".

Dodaju kako se više tisuća glasača nastanjenih u Americi prijavilo za glasovanje putem pošte, a da za veliku većinu njih još nije potvrđena prijava, tj. još nije završen proces obrade podataka i verifikacija prijave.

"Uz ovakav tempo obrade prijava u SIP-u za glasovanje putem pošte, u uvjetima pandemije i uz ovako kratke rokove ne postoji ni teoretska šansa da glasači iz prekooceanskih zemalja mogu na vrijeme dobiti materijale i na vrijeme ih poslati da bi u SIP BiH stigli do 17.11.2020. godine, tj. dva dana nakon izbora", navodi Inicijativa za Stolac u priopćenju za javnost.