Podijeli članak

Već neko vrijeme traje projekt robotike u hrvatskim školama, a kojeg je pokrenuo hrvatski poduzetnik Nenad Bakić. 

Bakićev Institut za razvoj i inovativnost mladih već je donirao više od tisuću robota u nekoliko stotina hrvatskih škola. Sada je svoju akciju proširio na BiH i Srbiju, tamošnji će učenici također imati priliku dobiti prva znanja o robotici i informatičkoj pismenosti, prenosi Index.hr.

U Srbiji informatika uskoro postaje obvezan predmet, a Fond B92 pokrenuo je nacionalnu akciju Bitka za znanje. 

U programu "Kod-igranje" za početak će se baviti razvojem informatičke pismenosti osnovaca. I to zahvaljujući robotima.

“U kutiji se nalazi robot koji će služiti za edukaciju djece koja se budu prijavila za akciju Bitka za znanje, pomoću ovog robota djeca mogu programirati razne funkcije”, naveo je Miomir Popeskov iz Centra za kreativno razmišljanje “Kliker”, prenosi B92.

Prvih 200 embotova za prvih 40 od planiranih 1000 škola u Srbiji osigurano je zahvaljujući donaciji upravo Nenada Bakića. 

“Robotika vam se uči upravo kroz pokušaj i pogrešku, znači probaš ne ide, ne bojiš se pokušaja, znači klinci se kroz robotiku uče promašivati, uče pokušavati uče uspijevati kroz pogrešku i pokušaj, ne znači u sferi podređenosti autoritetu koji je rekao to mora biti tako i nikako drugačije”, rekao je Bakić.

Inače, u Croatian Makers ligi od kraja prošle godine sudjeluju i dvije škole iz BiH. Njima opremu nije donirana iz Croatian Makersa, već je to učinio jedan poduzetnik koji je želio ostati anoniman.