Podijeli članak

O koronavirusu  je u Studiju 4 HRT-a govorio infektolog dr. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Čini se da je vrlo mala šansa da će nas izbjeći koronavirus. Očekujemo da će se pojaviti i pacijenti u Hrvatskoj, kazao je dr. Kutleša.

Na pitanje kakav će tretman imati 50-ak omiških srednjoškolaca koji su se hitno vratili s ekskurzije sa sjevera Italije, dr. Kutleša je rekao:

- Očekujem da će oni biti kod kuće i da će se pratiti simptomi. Ako se dogode simptomi, zove se epidemiologa i onda se upućuju u bolnicu.

- U Italiji stanje definitivno nije bezazleno. Oni koji su bili, ako su zdravi - pusti ih se kući i ako se pojave simptomi, trebaju se javiti epidemiologu. U slučaju da su baš bili u centru u kojem je bilo oboljelih - onda se može napraviti karantena, rekao je Kutleša.

-  Ako su zaraženi, ako su tu, s obzirom na to kako se čini da se virus širi - da li je bio karneval ili ne, mislim da je rizik bio jednak. Ali od sada pa nadalje treba razmišljati i o takvim stvarima, kazao je dr. Kutleša.

S obzirom na povezanost Hrvatske i BiH, stalni tranzit ljudi i roba, riječi ovoga stručnjaka se mogu primijeniti i na BiH kada je u pitanju širenje opasne zaraze. 

Iako se virus pojavio i u Njemačkoj i u Francuskoj, ondje su brojke ostale na 12 ili 14 osoba. U Italiji pak progresivan rast unutar manje od tjedan dana. Nultog prenositelja Talijani nisu još pronašli.

- To je neugodno iznenađenje. Osobno pratim tu situaciju i nisam to očekivao. Činilo se da se situacija počinje smirivati, a onda se u petak dogodilo to što se dogodio s Italijom. To samo pokazuje da je bolest nepredvidiva, da se ne može predvidjeti u kojem će smjeru ići i da su vrlo vjerojatno asimptomatski širitelji. Što znači da je virus teško obuzdati i da se možda može razviti i pandemija, kazao je dr. Kutleša.