Podijeli članak

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u petak je izrazio žaljenje zbog "brojke koja slama srce" - dva milijuna umrlih u svijetu od koronavirusa, te se osvrnuo na činjenicu da "solidarnost pada" u odgovoru svijeta na virus.

-Danas svjedočimo vakuumu u pogledu cjepiva. Cjepiva dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopće nema. Znanost uspijeva - ali solidarnost pada, rekao je šef UN-a.

Bez navođenja imena, Guterres je kritizirao to što "neke zemlje dogovaraju dodatnu kupnju sa strane, nabavljaju više nego što je potrebno."

-Vlade imaju odgovornost štititi svoje stanovnike, no 'vakci-nacionalizmom' će zemlje same sebe poraziti te će usporiti globalni oporavak. COVID-19 se ne može pobijediti pojedinačno, zemlju po zemlju, dodao je.

Rekao je da se prioritet mora dati onima koji se nalaze "na prvoj crti obrane: humanitarcima i rizičnim osobama."

Na konferenciji za medije, predsjednik Glavne skupštine UN-a, Volkan Bozkir, najavio je da će se i on i Guterres uskoro cijepiti. Šef UN-a primit će cjepivo sljedeći tjedan, a Bozkir 2. veljače.

-To je zato što New York, gdje se nalazi sjedište UN-a, ima javno-zdravstvenu politiku davanja cjepiva svima starijima od 65 godina, rekao je Bozkir.