Podijeli članak

Katarina Velika mijenjala je ljubavnike kao igračke, a navodno je kroz njezin život prošlo čak 300 muškaraca. Govorila je da joj je seks neophodan šest puta dnevno. Svoje ljubavnike bogato je nagrađivala - titulama, dvorcima, posjedima..Jednom od svojih ljubavnika je čak poklonila više od 1.000 sluga. 

Čvrstom rukom vladala je 34 godine,  a umrla na današnji dan 1796. godine u 67. godini života. Bila je najduže vladajuća carica u čitavoj ruskoj povijesti. Kad je umrla narod je za svojom caricom iskreno žalio jer ona je Rusiju doslovno preporodila, piše 24sata.hr.

Impotentni i odbojni muž

Jedna od najmoćnijih ličnosti 18. stoljeća i najomiljenija ruska carica nije imala ni kapi ruske krvi. Bila je Njemica, kći pruskog princa. Svog budućeg supruga, godinu dana starijeg nasljednika carskog prijestolja Petra III. Katarina je prvi put upoznala kad joj je bilo samo  10 godina. Nije joj se svidio, jer je navodno bio blijed i sklon alkoholu. Zapravo joj se gadio. A ni on za nju nije bio previše zainteresiran. 

No, kad je imala samo 15 godina, dobila je poziv od ruske carice Elizabete Petrovne koja je preuzela rusko prijestolje samo tri godine ranije. Neudata i bez djece, Elizabeta je izabrala svog nećaka Petra da bude njen nasljednik i odlučila je da mu pronađe ženu.  

Mlada pruska kneginja, po uputama svoje ambiciozne majke ostavila je pozitivan dojam na rusku caricu. Katarina i Petar oženili su se u ruskoj prijestolnici Sankt Peterburg, kad je njoj bilo 16, a njemu 17 godina. Prije toga se preobratila s protestantizma na pravoslavlje. 

Petar III. bio je slabog zdravlja. Katarina je na njega gledala kao na “stvorenje vrijedno sažaljenja”.  

- Voljela bih svog muža, samo kada bi on to želio ili mogao da bude i u najmanjoj mjeri vrijedan ljubavi.  Ali već prvih dana braka stekla sam duboku odbojnost prema njemu. Rekla sam sebi: Ako budeš voljela ovog čovjeka biti ćeš najjadnije stvorenje na zemlji - zapisala je na početku braka koji se zaista u startu pokazao neuspješnim.

Neki povjesničari vjeruju da Petar nije bio sposoban konzumirati brak i da je bio impotentan, dok drugi smatraju da je bio neplodan što je dovelo do nezadovoljstva u braku i vanbračnih veza oba supružnika. 

Brak je navodno konzumiran tek osam godina nakon vjenčanja. Rođen je carević Pavle za kojeg se vjeruje da je sin ruskog oficira Sergeja Saltikova koji je bio jedan od Katarininih ljubavnika.

Postoje sumnje da Petar nije otac nijednog od četvero djece koje je Katarina rodila.

No, Katarina nije predugo patila u braku s nevoljenim mužem. Kad je napokon došao na prijestolje, nije se dugo zadržao na njemu. Nakon samo šest mjeseci je umro, a postoje sumnje da je ona skovala zavjeru, zbacila muža s prijestolja, zarobila ga i ubila u tamnici. No to nikad nije dokazano.

Okrunila se u svojoj 33 godini života, proglasila jedinom i apsolutnom vladaricom zemlje i nastavila vladati Rusijom sljedeće 34 godine. Sve do svoje smrti.

Bezbrojni ljubavnici: Imala je damu da ih prva 'isproba'

U svojoj sobi je imala kutak ograđen zavjesom gdje je boravila sa svojim ljubavnicima. Imala je po nekoliko ljubavnika u isto vrijeme. Od njih se očekivalo da ispunjavaju njene potrebe kad god je to potrebno. No pažljivo ih je birala, a dvorski liječnik je provjeravao imaju li slučajno neke spolne bolesti.
 

Vrlo popularna priča vezana za seksualni život slavne ruske carice je i ta da je njezina dvorska dama bila zadužena da joj ih "isproba" i tako testira njihovu izdržljivost i ljubavničko umijeće. Svaki potencijalni Katarinin ljubavnik morao je prvo provesti noć s groficom i zadovoljiti određene standarde, prije nego li je mogao kročiti u caričinu spavaću sobu. 

Prvi i najpoznatiji njezin ljubavnik bio je tri godine stariji oženjeni Sergej Saltikov za kojeg je Katarina, koja još tada nije postala carica, smatrala da je predivan, elegantan i lijepih manira. Ona je tada imala 23 godine i nakon osam godina braka u kojem nije bilo seksa odlučila mu se prepustiti. Sumnja se da je njezin prvi sin i nasljednik carević Pavle njegov sin. Kad ga je carica Jelisaveta poslala kao poslanika u Njemačku Katarini je srce bilo slomljeno. 

Dvije godine kasnije upoznala je Stanislava Ponjatovskog koji ju je jako volio no ta veza je nakon tri godine završila jer je Katarina zatrudnjela a kako joj je suprug sumnjao da je on otac djeteta, kćeri Elizabete i pogubio ga je. Petar je u međuvremenu napravio određeni medicinski zahvat s kojim je riješio probleme koje je navodno imao u seksualnom pogledu. 

Mladi poručnik Gregorij Orlov naprosto ju je očarao i ta veza trajala je 13 godina. Dobili su sina Alekseja. on joj je pomogao da postane carica, a nakon smrti cara Petra htio je oženiti. No, ona u braku nikad više nije htjela biti. Nakon njega godinu dana ljubovala je s 28-godišnjim Aleksandrom Vašičkovim, a onda je u njezin život ušao jedan od najznačajnijih muškaraca vojni časnik - Grigorij Potemkin.

Ona je imala 45, a on 35 godina. Pisali su strasna pisma jedno drugom i postali jako bliski. Pomagao joj je u vođenju poslova, dobivao mnogobrojan imanja i titule.Navodno su se i tajno vjenčali.  No veza je pukla  jer je Potemkin Katarini sve češće nametao svoj politički svjetonazor.

Carica nije željela da njezin ljubavni život utječe na vladanje zemljom pa ga je poslala na ratišta od Poljske do crnomorske obale. No on je tada odlučio da joj bira ljubavnike. To je i radio.
 

Nizala su se tu još mnogo imena...a ona je sa svima i poslije veze prema njima ostajala velikodušna i blagonaklona. Jednom svom ljubavniku je kad ju je pitao za dozvolu da se oženi s njezinom dvorskom damom za vjenčani dar poklonila i lijep posjed.  Njen posljednji ljubavnik bio je četrdeset godina mlađi Plato Zubov.

Zemlju je reformama preporodila

Njeno razdoblje vladanja smatra se “Zlatnim dobom” povijesti Ruskog Carstva.
Premda je vladala apsolutistički, uvela je mnoge pozitivne reforme u državu, poput boljeg obrazovanja, pa se njezin tip vladanja naziva “prosvijećenim apsolutizmom”. 

Naime, započela je reforme koje su promijenile pogled svijeta na njenu zemlju i pomogle Rusiju uvrstiti među vodeće svjetske sile.Također, bila je i veliki pokrovitelj umjetnosti. 

Čim je stupila na prijestolje odmah je počela unaprjeđivati zemlju. Krenula je najprije od poljoprivrede, a zatim se bacila i na druge privredne grane. Otvarani su rudnici srebra, građena su pristaništa i ratni brodovi, procvala je proizvodnja sibirskog krzna, namještaja, kože, lana.. No najvažnije su su joj bile obrazovanje i medicina. Većina stanovništva Rusije tada je bila neobrazovana. Ona je odlučila osnovati škole u svakom gradu. Uvela je praksu cijepljenja, a samo godinu dana od početka svoje vladavine osnovala je prvi medicinski fakultet u Rusiji. Za njene vladavine Sankt Peterburg je postao jedan od vodećih svjetskih kulturnih centara. Ona je podigla muzej Ermitaž - jedan od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih i kulturno-povijesnih muzeja na svijetu. Otvarala je kazališta i knjižnice. Kompletno je preuredila i zastarjeli pravni sustav, reorganizirala rusku provincijalnu administraciju, poticala je strane investicije namijenjene nerazvijenim područjima.

Ogovaranja i nakon smrti

Kako je caricu pratila šokantna reputacija cijeli njezin život te su je ogovarali u svakoj prilici priče nisu zaustavljene ni kad je umrla. Neki su tvrdili da je svemoćna vladarica umrla dok je bila na zahodu koji se pod težinom njenog tijela srušio i prouzročio joj tako teške rane da je od njih i preminula. Postojala je i druga verzija priče s WC-om – navodno se radilo o atentatu, a nju su ubile oštrice mačeva skrivene u školjci i aktivirane kada je sjela na nju. Zlobnici su tvrdili da je umrla za vrijeme spolnog odnosa s jednim od svojih konja. I premda su se njeni neprijatelji nadali skandaloznom kraju voljene carice jedina istina je da je Katarina imala moždani udar i umrla mirno u svom krevetu.