Podijeli članak

Igor Trifunov  najuspješniji srpski mađioničar i iluzionista pred sinoćnji nastup u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača kazao je kako nije ni sanjao da će mu ovo biti profesija te da ga je zainteresiranost još od djetinjstva navela da postane profesionalac u mađioničarskom svijetu. Osim šire javnosti, Trifunov redovito svojim spektakularnim trikovima oduševljava kolege i susjede.S toga se slučajni prolaznici ne trebaju iznenaditi ukoliko već danas hodajući kroz Mostar susretnu Igora koji će pred njima napraviti čudo i izvući im osmijeh na lice.

Rijetko zanimanje
“Još kao dječak volio sam gledati mađioničare. To u staroj Jugoslaviji nije bila baš česta pojava. No, kad god sam gledao izvedbe velikih iluzionista, za mene je to predstavljalo veliko ushićenje i silno sam želio da takvo što naučim. Želja mi je bila da naučim da stvorim goluba ni iz čega, da  stvorim zeca i još štošta drugo”, istaknuo je Trifunov. Sam trik može svako da nauči. Ukoliko taj trik nije pretežak, Trifunov ističe da se on može savladat za dan, dva ili mjesec dana, ali ukoliko se netko bavi ozbiljno ovim poslom, onda je potrebno da čovjek dođe u stadij majstorstva. Kao za svaki zanat, čovjek ne može odmah da postane majstor. Treba mu dosta godina rada da bi osjetio da vlada ovom umjetnošću.  On se mađioničarskim poslom počeo se baviti još kao osnovac ali je prve novce zaradio u 20-im kada se pojavljivao i oduševljavao nazočne na dječjim zabavama.

Oduševljenje javnosti
Kada je riječ o mađioničarima s našeg prostora Trifunov je istakao da se ovim poslom bavi tek pedesetak ljudi.
“Na nivou Balkana jednostavno nema mnogo mađioničara. Kada se ode u Austriju na kongres tu se okupi oko 400 mađioničara, u Francuskoj i do tisuću ali na našim prostorima ovo je zaista prava rijetkost”, istaknuo je Trifunov. On svoje trikove rado dijeli s drugim mađioničarima, no glavne tajne čuva isključivo za sebe.
“Lako je iskopirati tuđi trik ali jako je teško kad vi osmislite sami svoj trik za koji je potrebno uraditi mnoštvo eksperimentiranja pred ogledalom a ni sami ne znate kakvi će rezultati biti. Točno je da svoja iskustva dijelimo ali postoje tajne koje svi mi čuvamo za sebe”, dodao je Trifunov. Za nekoliko dana ovaj virtuoz putuje u Italiju na kongres gdje će pored 4 tisuće mađioničara i sam pokazati svoje umijeće.
“Točka s kojom se natječem na svjetskom prvenstvu je izuzetno teška. To je nešto što sam ja izmislio i što prezentiram javnosti posljednjih nekoliko godina po cijelom svijetu”, kazao je Trifunov. Igor je u privatnom životu  sretan suprug i otac ali i jedan običan čovjek. Istaknuo je da mu je ovo opredjeljenje dalo privilegiju da se bavi poslom kojim uspije nasmijati i uveseliti brojne građane.

Dnevni list