Podijeli članak

Svih 50 žrtava terorističkog napada na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu je identificirano, objavila je policija.

Iz popisa žrtava vidi se da su žrtve imale od tri do 77 godina.

Zapovjednik policije Mike Bush rekao je medijima kako sada sve obitelji mogu preuzeti svoje najmilije.

Više od 120 ljudi, uključujući policiju, vojne patologe i zubne forenzičare, bilo je uključeno u proces identifikacije.

Tijela predana obiteljima

Tijela prvih žrtava predana su obiteljima u utorak, a prvi je sprovod održan u srijedu. Od tada, žrtve se svakodnevno pokapaju u Christchurchu.

Obitelji žrtava izrazile su nezadovoljstvo zbog dugog čekanja na tijela svojih najmilijih jer islam nalaže pokop unutar 24 sata od smrti.

Džamija Al Noor u Christchurchu oštećena mecima se obnavlja, boji i čisti ususret molitvi u petak.

Premijerka Jacinda Ardern najavila je u petak da će molitva za muslimane u petak biti uživo prenošena diljem zemlje te će se održati dvominutna šutnja.

Naoružani specijalci pred džamijama

Naoružani policajci čuvaju džamije diljem Novog Zelanda.

"Naša prisutnost u petak bit će ojačana kako bi se svi osjećali sigurno tijekom molitve", objavila je policija u četvrtak.

Obje džamije, Al Noor i Linwood, bit će otvorene u petak. Najviše vjernika očekuje se u džamiji Al Noor gdje je bilo i najviše žrtava.

Većina žrtava su migranti

Većina žrtava bili su migranti iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije, Afganistana i Bangladeša.

Australac Brenton Tarrant (28), osumnjičen za ubojstva, zagovornik je bjelačke nadmoći koji je živio u Dunedinu na Južnom otoku Novoga Zelanda.

Od ozlijeđenih, 29-ero ih je još u bolnici, od kojih osam u intenzivnoj skrbi. Mnogi su morali biti podvrgnuti većem broju operacija zbog komplikacija oko prostrjelnih rana.