Podijeli članak

Ako hoćete u potpunosti da izmijenite svoj izgled i smršavite 10 kilograma, pored dobre volje, potreban vam je i limun.

Ova dijeta brzo topi kilograme i masti, ali jača organizam i čisti krv i limfu. Limun dijeta je plan za čišćenje organizma i gubitak težine koji će za 14 dana izvršiti detoksikaciju tijela i pomoći da izgubite i do deset kilograma.

Neki bi mogli reći da limun nije najbolji izbor voća za zdravu ishranu i gubitak težine. Usprkos svojoj popularnosti u kulinarstvu i za sokove, teško je zamisliti nekog da jede cijeli limun.

Srećom, ne morate da jedete limun tijekom ove limun dijete. Umjesto toga ćete koristiti osobine limuna za sagorijevanje masti, što će vam pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma.
Mnogi profesionalni dijetetičari i nutricionisti tvrde da limun sadrži sve potrebne elemente da razbije masti i zbog toga olakšava mršavljenje.

Pored svega ostalog, limun sadrži limunsku kiselinu, koja pomaže da se sagore masti, ubrza metabolizam, a pored toga i smanjuje apetit. Limunska kiselina doprinosi intenzivnijoj proizvodnji želučane kiseline i kao rezultat toga, poboljšava varenje. Zdrava limunova kora sadrži pektin koji pomaže reguliranje razine šećera u krvi.

Postoji mnogo različitih vitamina koji se nalaze u limunu, uključujući i vitamin C, po kome je najpoznatiji i koji jača imuni sistem, što je također važan faktor u procesu gubljenja težine. Generalno, limun je nevjerojatno voće s kojim možete da očistite svoje tijelo, očistite krv i limfu, ubrzate metabolizam i pored toga da izgubite kilograme i spriječite neke bolesti.

Limun dijeta je vrlo jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti određenu količinu limunovog soka pomiješanog s vodom.

Savjet: isperite usta sa svježom vodom odmah nakon ispijanja soka od limuna zbog sprečavanja oštećenja zubne gleđi od limunske kiseline.

Dan 1: sok od jednog limuna pomiješan s čašom svježe vode.
Dan 2: sok od dva limuna pomiješan s dvije čaše svježe vode.
Dan 3: sok od tri limuna pomiješan s tri čaše svježe vode.
Dan 4: sok od četiri limuna pomiješan s četiri čaše svježe vode.
Dan 5: sok od pet limunova pomiješan s pet čaša svježe vode.
Dan 6: sok od šest limunova pomiješan sa šest čaša svježe vode.
Dan 7: sok od tri limuna pomiješan s deset čaša svježe vode. Dodati jednu kašiku meda i piti smjesu tijekom cijelog dana.
Dan 8: sok od šest limunova pomiješan sa šest čaša svježe vode.
Dan 9: sok od pet limunova pomiješan s pet čaša svježe vode.
Dan 10: sok od četiri limuna pomiješan s četiri čaše svježe vode.
Dan 11: sok od tri limuna pomiješan s tri čaše svježe vode.
Dan 12: sok od dva limuna pomiješan s dvije čaše svježe vode.
Dan 13: sok od jednog limuna pomiješan s čašom svježe vode.
Dan 14: sok od tri limuna pomiješan s deset čaša svježe vode. Dodati kašiku meda i pijte mješavinu tijekom cijelog dana.

Ako vam je teško da pijete sve to odjednom, pijte koliko god možete, a ostatak ostavite za kasnije. Samo pazite da ga pijete najmanje sat prije obroka.

Ova dijeta se ne preporučuje osobama s gastrointestinalnim problemima.

Limun dijeta je posebno efikasna u jesen ili zimu, u vrijeme kada su našem tijelu potrebni dodatni vitamini i detoksikacija.

Ako kombinirate limun dijetu s niskim unosom kalorija dobit ćete još bolje rezultate! Jedite pet malih obroka ali zaista malih, nemojte se prejedati, nemojte jesti bilo kakve tjestenine, peciva ili bijeli kruh.

Zaboravite na gazirana pića, slatke sokove ili alkohol. Grickalice čips, flips, slatkiše i slično izbjegavajte.

(Radiosarajevo.ba)