Podijeli članak

Sudbina Pakistanke Asie Bibi je i dalje neizvjesna nakon što je uložena žalba na oslobađajuću presudu koja joj je izrečena i nakon odlaska njezinog odvjetnika koji je napustio zemlju strahujući za svoj život.

Vrhovni sud Pakistana oslobodio je 31. listopada kršćanku Asiu Bibi, osuđenu na smrt zbog blasfemije 2010., čiji je slučaj izazvao zgražanje u inozemstvu i nasilje u zemlji. Međutim, njezino oslobađanje je dovedeno u pitanje nakon spornog dogovora zaključenog u petak između vlasti i islamističkih prosvjednika koji tri dana paraliziraju zemlju.

Suprug Asie Bibi za njemački radio Deutsche Welle rekao je kako vlada nije smjela sklopiti taj dogovor, u kojem vidi pokušaj pritiska na pravosuđe.

Dogovor dviju strana sastoji se od pet točaka i u njemu se predviđa da se vlada neće protiviti podnošenju zahtjeva za preispitivanje odluke Vrhovnog suda u vezi s Asiom Bibi i da će pokrenuti postupak kako bi se njezino ime uvrstilo na popis osoba koje ne smiju napustiti zemlju.

Žalba na oslobađajuću presudu predana je u četvrtak nadležnim vlastima u Lahoreu.

"Bojimo se da će odvesti Aisu Bibi u inozemstvo i tražili smo da taj slučaj bude brzo procesuiran", rekao je odvjetnik lokalnog muslimanskog čelnika Karija Salama, koji je pokrenuo reviziju presude. Dodao je da će se oni "boriti i iskoristiti sva legalna sredstva kako bi bila obješena, sukladno zakonu", dodao je.

To znači da Asia Bibi koja se nalazi u zatvoru u Multanu mora ostati tamo ili na nekom drugom sigurnom mjestu dok se razmatra žalba na oslobađajuću presudu, kazao je njezin odvjetnik Saif ul-Mulook, prenosi AFP.

Mulook je rekao za Reuters u poruci putem WhatsAppa da je otišao u inozemstvo 'kako bi spasio svoj život od bijesne svjetine' i zbog straha za sigurnost svoje obitelji.

Obitelj Asie Bibi drži da u slučaju da bude oslobođena neće moći ostati živjeti u Pakistanu, a suprug traži od vlade da pojačaju sigurnost njegove supruge u zatvoru. U subotu je objavio video u kojem moli britansku premijerku Theresu May, kanadskog premijera Justina Trudeaua i američkog predsjednika Donalda Trumpa da njegovu obitelj izvuku iz Pakistana i omoguće im dolazak na Zapad.