Podijeli članak

U velikoj akciji MUP-a i USKOK-a privedeni su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac. Potvrdili su to njihovi odvjetnici Vladimir Terešak i Željko Gulišija. Akcija se provodi u Zagrebu, Splitu, Kninu i Gračacu, a tijekom dana, neslužbeno se doznaje - očekuje se još uhićenja.

Vladimir Terešak, odvjetnik Krunoslava Jakupčića, kazao je za Hrvatski radio kako se njegova klijenta sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem. Tijekom poslijepodneva trebao bi biti ispitan u USKOK-u. Jakupčiću su pretraženi stan i poslovni prostori. Jakupčić je član HDZ-a, a mandat u Hrvatskim šumama počeo mu je u veljači 2017.

Josipa Rimac nalazi se u PNUSKOK-u, potvrdio je njezin odvjetnik Željko Gulišija. Pretpostavlja da je uhićena s obzirom na to da je odande zatražila njegovu pravnu zaštitu. Kazao je da ne zna više informacija jer je razgovor s Rimac bio kratak te nije želio nagađati o razlozima postupanja USKOK-a. Neslužbeno se doznaje da je predmet istrage gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila gradonačelnica.

MUP je priopćio kako su u tijeku uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarski kriminalitet s obilježjima korupcije. S realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja PNUSKOK je počeo u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.