Podijeli članak

U povodu Svjetskog dana okolišta koji se obilježava 5. lipnja, ronioci iz Hrvatske i Slovenije zajedno su se udružili i danas čiste podmorje u Savudrijske vali, odnosno u Piranskom zaljevu, i to obje strane zaljeva - slovenske i hrvatske.
 
U velikoj ekološkoj akciji pod nazivom "Čišćenje bez granica", u čišćenju podmorja Savudrijske vale sudjeluje 200 ronilaca, koji uklanjaju krupni otpad ispred Pirana te u Savudriji kraj kampa Veli Jože i u luci, prenosi Hina.Poseban doprinos dala su djeca iz IV. Međunarodne dječje ronilačke ekopatrole, koja su pod vodstvom instruktora ronjenja pomagali u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože. Uz hrvatske i slovenske ronioce, u akciji su sudjelovali i ronioci iz više klubova i udruženja iz Bosne i Hercegovine.
 
Glavni je cilj akcije, uz čišćenje podmorja, podizati svijest građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru. Kako bi se u tome uspjelo, nužno je povezivanje građana svih generacija i susjednih zemalja, poručuje organizator akcije - Promocija ronjenja.
 
Akciji "Čišćenje bez granica", kako je izvijestila Hrvatske televizija, nazočni su i gradonačelnici Umaga i Pirana, počasni konzuli Hrvatske i Slovenije, kao i čelnik hrvatskoga Fonda za zaštitu okoliša.