Podijeli članak

Svi koji su dobili potpore za radnike, a nisu isplatili plaće, morat će vratiti taj novac. Provjere traju i ići će prisilna naplata. Obećava to izvor iz Vlade Republike Hrvatske nakon što je otkriveno da se 147 tvrtki našlo paralelno na dvije državne liste, piše 24sata. 

Prva je ona Porezne uprave na kojoj su tvrtke i obrti koji prva tri mjeseca ove godine nisu isplatili plaće. A druga je lista državnih potpora koje su isplaćene u visini 3250 kuna po radniku za ožujak.

-Skoro 15 posto neisplatitelja plaća je dobilo državnu potporu. Ti poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 550 radnika, a primili su potpore od 1,77 milijuna - stoji u analizi specijaliziranog portala Fininfo. 

Važan je taj jedan mjesec koji se poklapa, ožujak, a za koji su objavljeni i podaci Porezne uprave i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Samo u ožujku je država dala 1,55 milijardi kuna kako bi skoro 485.000 radnika dobilo 3250 kuna. U travnju je pak isplaćen rekordni iznos od 2,2 milijarde kuna, odnosno 560.000 radnika je dobilo po 4000 kuna.

I kada vidimo ove brojke, što ona reći za ono što rade vlasti u BiH? Hrvatska već kažanjava one koji su prekršili pravila, a u nas se još pomoć nije ni počela dijeliti gospodarstvenicima.