Podijeli članak

Korisnici koji mirovine primaju putem BH Pošte svoje će mirovine kao i do sada dobiti na kućnu adresu.

Isplata mirovina kreće početkom sljedećeg tjedna i BH Pošta će, poštujući usvojene mjere Kriznog stožera, koje se odnose na oprez u komunikaciji sa korisnicima mirovina, nastojati u što kraćem roku završiti isplatu, prenosi BHRT. 

Preventivne mjere zaštite

Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa te zbog zaštite radnika BH Pošte i korisnika naših usluga, BH Pošta ulaže maksimalne napore da naši korisnici ne budu uskraćeni za naše usluge, uključujući i sve korisnike mirovina, da i u ovim izvanrednim uvjetima rada, svoje mirovine dobiju na kućnu adresu.

S tim u vezi, korisnici koji svoje mirovine primaju na kućnu adresu dužni su, u cilju svoje zaštite i zaštite radnika BH Pošte, prilikom posjete poštara nositi zaštitne maske i rukavice. Također, preporuka je da svaki korisnik mirovine osigurati olovku za potpis čeka kako bi se, i na taj način, smanjila mogućnost zaraze.

Molimo naše korisnike da se pridržavaju navedenih mjera zaštite

Korisnici kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora

Za one korisnike koji su u posebnoj zdravstvenoj izolaciji, poštar će iznos mirovine zajedno s čekom prethodno ubaciti u kovertu, pozvoniti na vrata te ostaviti kovertu ispred vrata.

Korisnik mirovine je dužan u priustvu poštara uzeti kovertu, izbrojati novac, potpisati ček te isti vratiti u kovertu i kovertu ostaviti ispred vrata. Poštonoša će za to vrijeme biti na preporučenoj udaljenosti od najmanje 2 metra, nakon čega će preuzeti kovertu sa potpisanim čekom.

Na taj način će se smanjiti vrijeme neposrednog kontakta poštara i korisnika.

Podsjećamo, da su radnici BH Pošte uz zdravstvene i radnike u prodaji jedni od najizloženijih zarazi koronavirusom te molimo korisnike mirovina za razumijevanje te poštivanje propisanih mjera prilikom isplate mirovina.

Zbog novih okolnosti vezanih za pojavu pandemije koronavirusa, HP Mostar je prilagodila postojeće modele dostave pošiljaka u kojima je neophodan kontakt poštara i primatelja, zbog same prirode usluge, a i zahtijeva da korisnik uručenje potvrdi potpisom.

Uzimajući u obzir izloženost poštara, kako i naših korisnika standardnim načinom dostave pošiljaka ili isplate mirovina za koje se zahtijeva potpis primatelja, HP Mostar je uvela model „beskontaktne dostave“ te propisala način na koji će se dostava ili isporuka mirovina obavljati u okolnostima pandemije.

Poštar – Pripremljen novac za mirovine skupa sa čekom pakira u otvorenu kovertu, pozvoni na vrata, odloži novac u kuverti na kućnom pragu, te se udalji minimalno 2 metra;

Umirovljenik – Preuzima kuvertu, prebroji novac, svojim olovkom potpisuje ček, ostavlja potpisan ček ispred vrata i zatvara vrata;

Poštar – preuzima potpisani ček od mirovine, čim je beskontaktna dostava izvršena.

Posebno molimo naše korisnike mirovina da budu strpljivi jer će gore propisani model beskontaktne dostave od naših poštara zahtijevati malo više vremena za obavljanje usluge isplate mirovina na domu.

Svim bankama koje rade isplate mirovina na području koje dostavom pokriva HP Mostar nudimo dostavu mirovina putem vrijednih pisama, uz napomenu kako će se i za ovu vrstu usluge primjenjivati „beskontaktna dostava“, kako bi zaštitili i poštare i umirovljenike.

HP Mostar već ima potpisane ugovore sa svim bankama o ugovornoj predaji poštanskih pošiljaka. Za isplatu mirovina odnosno dostavu istih koristeći uslugu vrijednog pisma nije potrebno sklapati posebne ugovore, pa je s toga ovaj model isplate mirovina za umirovljenike koji primaju mirovne preko banke spreman odmah.

Budimo odgovorni. Zaštitimo sebe i druge, zdravlje je na prvom mjestu.