Podijeli članak

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12. doputovali ove godine u Hrvatsku da bi sudjelovao na petom Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli.

Predstavljao je Federalno sveučilište tehnologija Owerri na natjecanju iz stolnog tenisa. Nakon završetka natjecanja, zajedno sa još četvoricom kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebao 18. studenog letjeti za Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, sa kolegom  Eboh Kenneth Chinedu, smjestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

“Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku postaju. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, kaže za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.

“Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak... Izveli su nas iz postaje i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli da idemo u BiH. Ja nikada nisam bio u BiH. Došao sam zrakoplovom u Zagreb, rekao sam im da ne znam BiH. Rekli su nam 'ne, vi idete u BiH'. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati”, kaže Eboha Kenneth.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu kako su bili preplašeni i da nisu znali što raditi. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju  BiH, su ih odveli u kamp u Velikoj Kladuši.

Od tada su Abia Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedu smješteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

“Naše putovnice i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na natjecanju da nam pošalje putovnice. Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas”, kaže Kenneth Chinedu.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli kako su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora natjecanja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavijestili organizaciju Vaša prava iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz ove organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.