Podijeli članak

Policija je, odavno je poznato, u lovu na izbjeglice i ilegalne migrante po cijelom hrvatskom teritoriju. To i ne skrivaju kao što skrivaju ilegalna protjerivanja a da ne ponude azil onima koji bi možda željeli ostati u Hrvatskoj. Uz to, organizacije koje se bave pravima izbjeglica i migranata sve češće upozoravaju na svjedočanstva da policija onima koje ulovi otima mobitele, novac i druge dragocjenosti te ih izbacuje iz Hrvatske.

Policajac migrantima oduzeo tri mobitela

Index je dobio snimku akcije policije u vlaku koji je 17. siječnja ove godine vozio iz Siska za Zagreb. Iz nje je vidljivo da je policajac migrantima oduzeo tri mobitela, bez ikakvog otpora migranata jer su na takav postupak hrvatske policije već bili spremni.

"Sad samo pazi da ti tu ne izađu", čuje se kako jedan policajac govori kolegi dok u ruci drži tri zaplijenjena mobitela.

VIDEO pogledajte OVDJE

Znali su koliko migranata ima u vlaku"

"Znali su koliko migranata ima u vlaku i točno gdje će ih naći. Na stanici u Velikoj Gorici ušli su u vlak, a strojovođa je zatvorio sva vrata osim onih na koja su policajci ušli. Jedan migrant nije bio u vagonu u tom trenutku pa su ga otišli tražiti u ostatku vlaka", rekao je za Index putnik iz tog vlaka koji je potajice i snimio policijsko postupanje. 

Na snimci se vidi i posebno upada u oči da policajci, osim što oduzimaju mobitele migrantima, suprotno pravilima, imaju nepotpunu odoru. Nemaju kape, što je manji prekršaj zbog kojeg policajci budu kažnjeni oduzimanjem 200 kuna s plaće, ali nemaju ni istaknute značke na uniformama, a po zakonu su ih dužni imati da bi ih se u svakom trenutku moglo identificirati.

Odbili pokazati značke putniku u vlaku

"Nakon intervencije zatražio sam jednog od policajaca da mi da svoj broj značke, što je odbio. Bio je jako grub, rekao mi je: 'Tko si ti? Ne miješaj se. Što hoćeš?', i poslao me da sjednem na svoje mjesto", rekao je za Index putnik koji nam je dostavio snimku policijskog postupanja.

Policija potvrdila da je riječ o migrantima

Na naš upit Policijska uprava zagrebačka poslala je prilično smušen odgovor koji prenosimo u cijelosti pa možete sami procijeniti odgovora li ono što svojim očima vidite na snimci njihovim tvrdnjama.
"Po dolasku vlaka na kolodvor u Velikoj Gorici, prvo stajalište, pola sata kasnije, policijski službenici Policijske postaje Velika Gorica doista su potvrdili početnu informaciju i ulaskom u vlak utvrdili da se radi o pet stranih državljana bez dokumenata. Iste su izveli iz vlaka radi daljnjeg postupka u policijskoj postaji gdje je utvrđeno da se radi o nezakonitim migrantima, državljanima Maroka", navodi se u odgovoru policije.

Policija: Uzeli smo im mobitele da ne bi nekog ozlijedili

"S obzirom da osobe tijekom postupka nisu izjavile namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, a niti su zatražile liječničku pomoć, policija je poduzela mjere za osiguranje njihovog povratka. Prilikom privođenja osoba, policijski službenici su osobama oduzeli sve predmete pogodne za ozljeđivanje koje su imale kod sebe, zbog sprječavanja tako nečega (ozljeđivanja sebe ili druge osobe), a što je uobičajeni postupak", poručila je zagrebačka policija u odgovoru Indexu.