Podijeli članak

Počelo je Europsko prvenstvo vaterpolista, a Hrvatska ga je otvorila onako kako se i očekuje od aspiranata na medalju i, zašto ne, naslov prvaka Europe: Hrvatska-Njemačka 17-9!

Vodili su i sa 10 razlike, ali u prvoj četvrtini Barakude su svima u Hrvatskoj i (još više) izborniku lagano čupale živce. Šetao je Ivica Tucak uz rub bazena k'o da bi najradije uskočio unutra, možda ne da zaigra nego 'stisne pokoju iza ušiju' hrvatskim majstorima.

Trebalo im je sedam minuta da uopće zabiju prvi gol (Josip Vrlić), a na prvi predah su otišli - u minusu, 1-2. Protiv momčadi za koju je 'njemački' Hrvat Mateo Ćuk rekao: 'Možemo li dobiti Hrvatsku? Pa za nas igraju policajac i kuhar'!

Ali dobro su im skuhali prvih osam minuta... Pa onda to plaćali u naredne 24. Stisnuli su obranu, pustili ruku u napadu, počeli koncentrirano gađati iz daljine i - prednost je samo rasla.

Na polovici zadnje dionice imali su Hrvati 16-6, velikih plus deset, a onda se (ajde, reći ćemo: logično) malo opustili. Tucak je rotirao maksimalno, svi su igrali, a Nijemci dobili šansu da bace malo šminke na konačni rezultat pa nakon pobjede u prvoj dođu do 4-4 u zadnjoj četvrtini.

Javi Garcia jedini nije zabio, ali se s Nijemcima igrao asistirajući i žestokom obranom. Cijeli drugu i treću te pola zadnje četvrtine Njemačka je izgledala kao juniorski sastav (ulazno godište) koji sparira seniorima.

Po četvrtinama: 1-2, 6-2, 6-1 i 4-4. Pucački najraspoloženiji kod Hrvatske je bio Lovre Miloš s tri gola. Ante Vukičević, Andro Bušlje, Loren Fatović, Luka Bukić i Josip Vrlić zabili su po dva. Marko Bijač imao je deset, a pričuva Ivan Marcelić jednu obranu.

Kod Nijemaca: Marin Restović tri, a Ben Reibel i Maurice Jüngling po dva gola. U drugom susretu naše A skupine: Crna Gora-Slovačka 15-4.

I sutra će biti vaterpola, igraju hrvatske reprezentativke. Dečkima je raspored u skupini ovakav: u četvrtak igraju sa Crnom Gorom od 20 i 30, a sa Slovacima će u bazen u subotu, od 16 sati, piše 24sata.