Podijeli članak

Europska unija lani je izdala 3,22 milijuna dozvola za boravak strancima koji nisu građani EU, i to radi zapošljavanja, obrazovanja, obiteljskih razloga, prava na azil i supsidijarnu zaštitu. Iz podataka Eurostata kojim strancima i zbog kojih razloga članice EU odobravaju boravak, vidi se migracijska politika i koje zemlje misle na svoju budućnost, piše Večernji list

Među 13 država koje prednjače po odobravanju boravka strancima zbog zapošljavanja Hrvatska je vodeća u EU s udjelom od čak 90% izdanih prvih dozvola stranim radnicima. To, naravno, ne znači da su odobrili boravak za najviše ljudi izvan EU, jer to mjesto pripada Poljskoj. Za razliku od Irske i Britanije koje uvezu najviše obrazovanih, Hrvatskoj ne hrle mladi radi obrazovanja, nego nižeobrazovani radnici. 

Iako su lani odobrili oko 60 tisuća radnih dozvola za strance, prema podacima Eurostata 26.307 stranaca koji nisu državljani EU u Hrvatskoj su 2018. dobili prvu dozvolu za boravak, što znači da je za preostale radnike dozvola produljena. Od tih 26 tisuća stranaca samo njih 495 došlo je u RH zbog obrazovanja. 

Da Hrvatska, nažalost, može privući samo slabije obrazovane, bilo je vidljivo iz podataka MUP-a koje su dali početkom godine, a prema kojima od 43.219 stranaca kojima je lani odobren privremeni boravak tek njih 2064 imalo visoku i višu stručnu spremu. 

Hrvatska je tradicionalno i lani uvezla najviše radnika iz susjedstva, pa su tako državljani BiH, Srbije i Kosova prednjačili po broju odobrenih prvih dozvola za boravak u našoj zemlji. No, čak 635 tisuća ljudi, najviše uvozi Ukrajince i Bjeloruse. Poljaci su odobrili boravak za više od 413 tisuća Ukrajinaca, te 126,5 tisuća Bjelorusa. No, udio dozvola strancima zbog zapošljavanja je u Poljskoj 51,6%. 

"Poljaci, očito, imaju selektivnu imigracijsku politiku, ciljano i planski uvoze radnike za potrebe svog gospodarstva iz susjednih zemalja, bliskih po načinu života i nizu drugih stvari poljskome. Očito im je bitno uklopiti radnike u poljski način života, a ne da žive u getima kao u nekim zapadnim zemljama", govori Šterc. 

U Irskoj prednjače Brazilci Irska je izdala za gotovo 50 tisuća stranaca izvan EU dozvole za boravak, no za čak 60% ili oko 30 tisuća su odobrene zbog obrazovanja, i to najviše Brazilcima, Indijcima i Amerikancima. 

Velika Britanija je prva zemlja u EU s najviše izdanih prvih dozvola boravka strancima izvan EU zbog obrazovanja, i to za njih 190 tisuća (42,2%). Odobrili su boravak za 451 tisuću stranaca, najviše Kinezima, Indijcima i Amerikancima. Samo 11,5 % dozvola otpada na druge razloge, uključujući azil i supsidijarnu zaštitu. 

"Irska i osobito Britanija uvoze visokoobrazovane jer im je to bitno za budućnost i znaju da će se obrazovaniji jednostavnije prilagoditi od nižeobrazovanih. Zato Britanci povlače obrazovane Kineze i Indijce", komentira Šterc.