Podijeli članak

Ako mostarski Aluminij uspije ponovno ‘pokrenuti motore’ plaće radnika kretat će se u iznosima od 600 do 900 maraka neto.

To je, barem u početku stvaranja nove kompanije, teret koji će radnici čija radna mjesta budu sačuvana morati podnijeti, ukoliko budu željeli. Naime, Uprava je radnicima ponudila da ispune anketni listić u kojem se trebaju izjasniti prihvaćaju li nove ponuđene uvjete, piše Dnevni list.

U anketnom listiću piše da će recimo početna plaća u proizvodnim pogodnima u koje spadaju Ljevaonica, Elektroliza i Gos, Anode, Održavanje, te EISU biti između 800 i 900 maraka. Plaća u Službi zajedničkih i sigurnosnih poslova (osiguranje, vatrogasci, čistoća, zelene površine) biti između 600 i 700 maraka, dok će plaća u administraciji biti između 800 i 900 maraka. Očekivano, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić jučer je kazao da je za sindikate ta ponuda neprihvatljiva, ali da ne zna hoće li se netko od radnika osobno izjasniti kako želi nastaviti raditi pod tim uvjetima.

Također, definirana je otpremnina za one radnike koji ne budu pristali na ponuđene uvjete.

Podsjetimo, plan je da se pogon Ljevaonice pokrene 1. rujna za što je potrebno osigurati dvadesetak milijuna maraka što bi omogućilo automatski povratak na radna mjesta nešto više od 200 ljudi. Potom bi se planski palili pogoni Anoda i Elektrolize, jasno ako se osiguraju potrebna novčana sredstva u iznosu 15-14 milijuna maraka.