Podijeli članak


Od početka sezone gripe, odnosno od listopada prošle godine, Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potvrđena su tri slučaja. Također, registrirana je 551 oboljela osoba sa simptomima bolesti slične gripi.

Kako je pojasnio direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić, bolesti slične gripi su ustvari one koje nisu provjerene i nisu identificirane ali su po simptomatologiji slične gripi.
Dodao je također kako nijedna od prijavljenih osoba nije vakcinirana.

“Najveći broj oboljelih su odrasli. Bolest je praćena visokom temperaturom 39 i više, bolovima u rukama i nogama, suhim kašljem, glavoboljom i malaksalošću”, kazao je dr. Avdić, napominjući kako bi se u tom slučaju obavezno trebalo javiti liječniku.

U kasnijem stadiju bolesti, dodaje, ako dođe do komplikacija može se razviti i upala pluća.

Preporučuje da se izbjegavaju veći skupovi, da se radi na podizanju imuniteta i uzima vitamin C.

“Također, ako su osobe u dobroj fizičkoj formi, a imaju manju temperaturu, bolje da ostanu kući i ne idu ljekarima jer postoje i drugi virusi koji su također respiratorni pa postoji mogućnost širenja i prenošenja ili dobivanja istih. Ali, ako je temperatura visoka i imaju gore navedene simptome normalno da se trebaju konzultirati, ako ništa telefonom, a kasnije da odu na pregled pluća”, istaknuo je dr. Avdić.

Također preporučuje da se češće provjetravaju prostorije te često peru ruke, najmanje 15 do 20 sekundi.

“Često se rukujemo, diramo šteke, a onda protrljamo oči, nos i tako prenosimo viruse”, pojašnjava dr. Avdić.

On je podsjetio da je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona za sezonu 2019./2020. bilo osigurano 2 300 doza cjepiva protiv gripe, ističući kako su pristigla cjepiva podijeljena po domovima zdravlja i ustanovama za njegu starijih i kroničnih bolesnika.

Preporuka je bila, kaže dr. Avdić, da se vakcine prvenstveno podijele osobama starije dobi i kroničnim pacijentima, odnosno u staračkim domovima jer je tamo najveća opasnost od širenja bolesti, odnosno komplikacija kod oboljelih od gripe.