Podijeli članak

Nakon što je sinoć na društvenim mrežama objavljen snimak, kako mještanin ovog gračaničkog sela Rašljeva traktorom namjerno gazi psa na lokalnom putu, brojne su reakcije građana širom BiH. Posebno su glasna udruženja za zaštitu životinja, piše avaz.ba.

Nakon objave snimka na društvenim mrežama i brojnih poziva, na mjesto događaja stigla je i gračanička policija te veterinar Veterinarske stanice Gračanice.

Policija je identificirala vinovnika ovog gnusnog čina, a riječ je o S. M. Prije toga, veterinar Nerman Avdić, doktor veterinarske medicine, brinuo se, da spasi život jadnoj životinji.

- Našao sam teško povrijeđenog psa rase haski kako potpuno nepokretan cvili. Donijeli smo ga u Veterinarsku stanicu u Gračanici i zbrinuli. Danas ga vozimo u Lukavac na rentgenski pregled. Pretpostavka je da je ili slomljena, ili teško povrijeđena kičma, karlica, ili oboje. Tek tada ćemo vidjeti šta dalje raditi - kaže dr. Avdić.

Informaciju o nemilom događaju, koji je šokirao svakog normalnog čovjeka, dobili smo i u policiji u Gračanici.

– Obavili smo očevid, identificirali počinitelja kaznenog djela kojeg je županijska tužiteljica okvalificirala kao kazneno djelo mučenje i ubijanje životinja. Mi ćemo M. S., uz izvještaj, predati županijskom tužilteljstvu u Tuzli na dalje postupanje - rekli su iz policije.

U dva dana, dva teška slučaja mučenja i ubijanja životinja. U Petrovu je muškarac iz lovačke puške pucao na lovačkog psa jazavičara, ranio ga, a onda mu prišao i ubio ga sjekirom.

Haski iz Rašljeve je bolje prošao, ostao je živ, ali najvjerovatnije sa trajnim invaliditetom. Javnost u Gračanici i okolini, kao i javnost u Petrovu traže oštre kazne u oba slučaja.