Podijeli članak

Tagovi

 

 

U proteklih petnaest dana službeno su počeli radovi na hotelu "Ruža", glavni izvođač radova je tvrtka "Ans Drive" iz Sarajeva dok su svi podizvođači iz Hercegovine.

"Završetak radova očekujemo za 18 mjeseci. U prvoj polovici našeg rada uposlit ćemo između 150 i 200 ljudi, a nakon izgradnje brojka uposlenih na ovom hotelu bit će pet puta veća, tako da možemo govoriti o 1000 indirektnih uposlenika", rekao je za Studio 88 direktor hotela "Ruža" Hajrudin Zvizdić.

Građani Mostara, kako kaže Zvizdić, „imaju čvrstu riječ i obećanje da će se hotel "Ruža" završiti za 18 mjeseci te da će se napokon zaposliti naši sugrađani kojima će se osigurati redovna plaća i fina primanja“.

"Želimo surađivati s gradskim vlastima, želimo plaćati sve naše obveze prema gradu, uz obostrano razumijevanje i suglasnost mi ćemo ovaj posao izvesti kako bog zapovijeda", dodao je Zvizdić.

Uspoređujući buduće zdanje hotela "Ruža" s onim starim, Zvizdić kaže kako je kapacitet mnogo veći.

"Ruža će imati između 25 i 27 000 kvadratnih metara, dva bazena, velike kongresne dvorane, ogromne kafeterije, 270 apartmana, sve što jedan hotel na svjetskog razini ima, imat će i hotel Ruža."

Podsjetimo, zbog prijetnje UNESCO-a da će Stari grad u Mostaru biti skinut s popisa svjetske kulturne baštine radovi na hotelu "Ruža" obustavljeni su prije nekoliko godina.

Tada su sporne bile dimenzije nedovršenog hotela, koji je četiri i pol puta veći od prijeratne Ruže, a koju je svojevremeno dizajnirao ugledni arhitekt Zlatko Ugljen. Iz UNESCO-a su tvrdili kako poslijeratna Ruža arhitektonski odudara od okolnih zgrada, a time i narušava ambijent Staroga grada.

Povijest hotela Ruža

Na mjestu nekadašnjeg istoimenog kafića, 1978. godine izgrađen je jedan od najljepših hotela bivše Jugoslavije.

Na desnoj obali Neretve, na prijelazu iz novog u stari dio grada, u neposrednoj blizini Starog mosta uspješno je smještena građevina suvremenih linija u vanjskom izgledu. Istina, neke crte u fasadi asociraju na karakteristične oblike starih mostarskih građevina.

Položaj hotela “Ruža” je izvanredan. S desne strane teče rijeka Radobolja, a kroz hotel protiče njezin krak. Arhitekt Zlatko Ugljen, gradeći ovaj hotel s puno smisla, iskoristio je tradiciju i iskustvo mostarske stambene arhitekture.

U eksterijeru prevladava kamen, u interijeru drvo. U unutrašnjem dijelu hotela nalazile su se prostrane dvorane sa zelenim i cvjetnim površinama koje je sjekao tok Radobolje. Zbog obilne svjetlosti koja je dospijevala kroz velike staklene površine, čovjek se u ovom ambijentu osjećao kao u prirodi, u proljeće.

Stari hotel "Ruža" su sa tri strane okruživale velike i raznovrsne terase, koje su imale mnogo elemenata starih mostarskih dvorišta. Iz svega navedenog vidi se da je “Ruža” je osobit hotel. Spada u hotele za kojima se čovjek okrene kad ih napusti, koji se pamte po ljepoti i o kojima se još dugo priča.{jcomments on}