Podijeli članak

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS), slijednik Haaškog suda, odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da ukine uvjete pod kojima je pušten iz zatvora na prijevremenu slobodu. Ćorić je, naime, na slobodu prošle godine, nakon što je odslužio nešto više od dvije trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na prostoru Herceg-Bosne.

U priopćenju se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uvjete njegova puštanja na prijeveremenu slobodu u potpunosti ili da ih pojasni kako bi Ćoriću bilo omogućeno sudjelovanje kao stranke i svjedoka u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj. Tu se misli na sudski predmet u kojem Ćorić tuži Jospa Manolića koje je grubo oklevetao Čorića u jednoj od knjiga koju je izdao. 


Ćorić je pušten iz zatvora uz uvjet da neće imati nikakvog kontakta, zastrašivati, kao ni pokušati nauditi žrtvama i svjedocima koji su dali svoje iskaze u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Nadalje, on ne smije utjecati na rad Mehanizma niti na provođenje pravde a, među ostalim, neće biti politički aktivan niti će razgovarati o svom predmetu, uključujući medije, izuzev sa svojim odvjetnik. U priopćenju se prenosi Ćorićev stav da ga nametanje ovih uvjeta stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge osuđenike MKSJ-a te utiče na njegovu mogućnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obveze u domaćem postupku.

“Na koncu, sa zabrinutošću napominjem da se čini da je Ćorić pokušao nastaviti sudski postupak protiv nekoga tko je svjedočio na njegovom suđenju, bez obzira na uvjete prijevremenog puštanja na slobodu”, navodi sudaca Agius, dodavši da je zabilježio da je taj postupak pokrenut nekoliko godina prije Ćorićevog prijevremenog puštanja na slobodu.  Agius navodi i da je Ćorić potvrdio da se pridržava uvjeta pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.

U prijevodu, Haag  dalje blokira Ćoriću da okonča sudski proces protiv Manolića. Ovo je prvi put da Haag ovako djeluje i praktički naređuje pravosuđu jedne zemlje da ne smije okončati sudski proces.