Podijeli članak

Gavin Newsom, demokratski guverner Kalifornije, uhvaćen je u luksuznom restoranu na večeri s lobistima nakon što je ljude pozvao da se pridržavaju mjera, piše New York Times.

Nitko od okupljenih na toj večeri nije nosio masku. Newsom je uhvaćen u luksuznom restoranu French Laundry u Napa Valleyju gdje se cijene obroka po osobi kreću i do gotovo tri tisuće kuna. 

Ovo se dogodilo u trenutku kad Kalifornija ima jedan od najvećih skokova u broju novozaraženih od početka pandemije, a guverner i demokrati pozivali su na striktno pridržavanje mjera, ljude da ostanu kod kuće i dodatno budu oprezni.

Guverner Newsom, koji je na večeri bio sa ženom, ispričao se nazvavši ovo "teškom pogreškom".

Večeru u French Laundryju, koju je prvi otkrio lokalni The San Francisco Chronicle, organizirao je prominentni kalifornijski lobist Jason Kinney. Fotografije okupljanja preplavile su društvene mreže, ali i lokalne televizije. Na njima je i šef Kalifornijskog liječničkog udruženja i vrhovni lobist te organizacije. 

Glasnogovornik je u ime tog udruženja priopćio da se "večera održala u skladu sa svim državnim i okružnim preporukama".

Guverner Newsom je u ponedjeljak opisao da je večera bila održana vani, ali fotografije su pokazale stol koji se nalazio unutar restorana te vrata koja vode prema terasi. U srijedu guverner nije imao komentara. 

"Duh onoga što cijelo vrijeme propovijedam bio je proturječan i to moram priznati", rekao je Newsom u ponedjeljak pa dodao:

"Trebam propovijedati i prakticirati, ne samo propovijedati", dodao je. 

U petak navečer guverner, njegova žena i troje djece bili su u kontaktu sa zaraženim policajcem. Cijela obitelj morala je u karantenu, a Newsom kaže da on i njegova žena nisu bili u izravnom kontaktu. No unatoč tome će odraditi 14-dnevnu izolaciju.

Kalifornija se trenutno suočava s najvećim porastom novozaraženih od početka pandemije. U svega tjedan dana broj se povećao za 51 posto, a ta savezna država uvela je neke od najrigoroznijih restrikcija u cijelom SAD-u. Zatvorili su sve trgovine i naredili da se maske moraju stalno nositi, čak i vani.