Podijeli članak

Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je kako je spolna ravnopravnost pitanje poštivanja ljudskih prava, a kako spolna nejednakost u smislu diskriminacije žena šteti svima u društvu.

U poruci objavljenoj povodom Međunarodnog dana žena prvi čovjek UN-a Guterres ukazao je na rasprostranjenost diskriminacije, seksualnog zlostavljanja i drugih vrsta napada na ženu u društvu i kulturi u kojima je muškarac suveren, a naveo je da se to događa na svim poljima od radnih mjesta i filmskih setova do društvenih mreža i u svim dijelovima svijeta.

Guterres je rekao kako je nepotpuna spolna ravnopravnost u društvu i nedovršenost uključivanje žena i djevojaka najveća borba ljudskih prava u svijetu.

U svijetu je više od milijardu žena uskraćeno pravne zaštite od nasilja u obitelji. Razlika u prihodima muškaraca i žena iznosi 23 posto, a u ruralnim sredinama se penje i do 40 posto. Čak se ni ne primjećuje da veliki broj žena nema nikakva primanja, poručio je Guterres i dodao da je poseban problem i veoma slaba zastupljenost žena u zakonodavnim institucijama.

Naglasivši da je ulaganje u žene najefikasnije sredstvo za ekonomski napredak društava, tvrtki i država, Guterres je poručio da bi uključivanje žena doprinijelo lakšem sklapanju mirovnih sporazuma i jačanju ekonomije u svijetu.

Počelo je vrijeme da muškarci počmu podržavati i slušati žene i učiti od njih, zaključio je Guterres.