Podijeli članak

Mostarska grupa Sinergija već dugi niz godina okuplja ljubitelje različitih žanrova glazbe, iza sebe ima brojne nastupe po cijeloj regiji, autorske pjesme te brojne obrade poznatih pjesama i suradnju s nekim od najvećih imena regionalne glazbene scene. U njezinom sastavu su glavni vokali Josip Pavlović i Marija Tomić, Igor Soldo na električnoj gitari, Zvonimir Pejić na klavijaturama, a ujedno i vokal, Renato Sopta na bas gitari i Josip Gudelj na bubnjevima. Za Pogled.ba na nekoliko pitanja o njihovim uspjesima te receptima kako održavaju toliku pozitivnu energiju na sceni odgovorio nam je Igor Soldo.

RAZGOVARALA: Ana Artuković

-Kako biste u samo tri riječi opisali Sinergiju?


Energija, Emocije, Bina

-Poznato nam je da ste snimali pjesme sa zvučnim imenima iz regije poput Samardžića, da ste nastupali u Spaladium Areni i da brojite mnoge velike nastupe. Što biste izdvojili kao najveći uspjeh te na što ste posebno ponosni?

Naš najveći uspjeh je prvenstveno taj da živimo od onoga što volimo raditi i u čemu definitivno uživamo. Da smo opstali već skoro 13 godina bez imalo praznog hoda s konstantnim radom na sebi, probama i novim projektima te suradnjama. Što iz projekta u projekt sami sebe tjeramo dići ljestvicu u svakom smislu, od kreativnog, glazbenog pa do vizualnog. Definitivno jedan od najdražih nastupa ostaje upravo taj u Spaladium Areni gdje smo nastupali ispred nešto više od 10.000 ljudi, taj osjećaj i izlazak na binu sigurno nećemo zaboraviti niti dopustiti da nam bude posljednji takav. Suradnja s gospodinom Samardžićem je definitivno bila kruna i rezultat svega toga kao i mnoge druge suradnje s ponajboljim producentima u Beogradu i Balkanu.

-Koji bi bio recept za postizanje dugog staža na glazbenoj sceni? Što biste poručili mlađim generacijama koje se tek upuštaju u glazbene vode?

Bez puno truda, odricanja, ponekad fizičke i psihičke iscrpljenosti i ne možeš očekivati neki rezultat. Bitno je zadržati fokus kako u dobrim vremenima, tako i u lošim. Ništa se ne događa preko noći pa ni ove stvari. Nekad je teško žonglirati sa šest različitih mišljenja i pogleda u bendu, al treba se truditi sve to iskoristiti na najbolji način. Raznolikost ličnosti u bendu, čini sam bend dobrim i zanimljivim. Danas vidim dosta mladih i perspektivnih bendova što se raziđu za par mjeseci jer im kao ne ide, nemaju nastupa, a nisu ni pokušali. Za sve treba vremena, a najviše strpljenja i ljubavi.

Svaki nastup koji pripremate iziskuje mnogo proba, strpljenja, truda, dobre organizacije i timskog rada. Kako uspijevate u svemu tome održati pozitivnu energiju koju trebate prenijeti publici?

E to je jedna od stvari koja nam nikad nije bila problem, uz sve što radimo i spremamo, onaj tren kad se popnemo na binu, samo to postoji, sve ostalo je nebitno. Poznati smo po dobroj energiji i nekako se potrefilo, koliko god da se privatno razlikujemo da svi šestero razmišljamo na isti način čim smo na bini.

Postoje li neke anegdote iza kulisa koje biste podijelili s čitateljima?

A bilo je tu svega, toliko toga da ništa posebno ne mogu izvući i istaknuti. Jedno je sigurno, ako želite život pun anegdota, uspona i padova, uzbuđenja, lijepih trenutaka, nepredvidivosti i putovanja - svirajte u bendu!

Ukoliko niste do sada, poslušajte njihovu zadnju obradu velikog hita “Listen to your heart”, svjetski poznate grupe Roxette koju vam donosimo u prilogu, a mi s nestrpljenjem očekujemo kako obrade tako i nove autorske pjesme i nastupe.