Podijeli članak

Tagovi

 

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Grubišić Marka, koji se tereti za kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. Kaznenog zakona BiH, u svezi sa stavkom 1. KZ BiH. Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

- Grubišić Marka, rođenog 09.svibnja 1966. godine u u Imotskom u Republici Hrvatskoj, nastanjenog u općini Grude, državljanina BiH i Republike Hrvatske.
Optuženi Grubišić Marko se tereti da u vremenskom periodu od 01. listopada 2006. godine do 30. rujna 2008. godine, radeći u svojstvu direktora poduzeća „R.D.K.“ D.O.O. Sovići - Grude, u namjeri da izbjegne plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, nije prikazao u poslovnim knjigama stvarni promet, te temeljem toga nije izvršio stvarni obračun obveza po osnovu poreza na dodanu vrijednost za kontrolirani period.

Na ovaj način, obračunavajući manji i prijavljujući izlazni PDV u iznosu od 155.425,00 KM, te koristeći ulazni PDV u iznosu od 7.611,00 KM na koji nije imao pravo, optuženi Grubišić Marko  umanjio je svoju poreznu obvezu za ukupan iznos od 163.036,00 KM, oštetivši na taj način proračun BiH za  ovaj iznos.

Optužnica tereti Grubišić Marka da je  izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine,  tako što nije davao zahtijevane podatke i što je davao lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000,00 KM.

Optuženi Grubišić Marko se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreskih obveza, a iznos obveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos od 50.000,00 KM, čime je počinio kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. KZ BiH, u svezi sa stavkom 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, stoji u priopćenju Ureda za infromiranje Tužiteljstva BiH.