Podijeli članak

U zajedničkoj organizaciji Generalne direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Delegacije EU / Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH danas je održana javna debata pod nazivom „Pravo na pravdu!“ kojoj je nazočio ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Debata ima za cilj jačanje otvorenog dijaloga među građanima, vlastima, stručnjacima, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, akademicima i drugim akterima, kako bi se potaknuo odgovor na trenutne prioritete u oblasti vladavine prava u zemlji, u skladu s Mišljenjem Europske komisije, Priebeovim izvještajem i nedavno objavljenim Izvještajem o BiH za 2020. godinu.

Ključne teme debate bile su integritet i borba protiv korupcije. Javnu debatu o vladavini prava otvorili su šef Delagacije EU Johann Sattler, evropski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi , ambasadorica Njemačke u BiH Margrete Uebber, te video-linkom ministrica pravosuđa Republike Austrije Alma Zadić.

Oliver Varhely, europski povjerenik za proširenje i susjednu politiku u svom je uvodnom obraćanju naglasio kako je neophodno vratiti povjerenje građana u pravosuđe, ojačati borbu protiv korupcije te istaknuo kako je vladavina prava u srži procesa proširenja EU.

Na debati je naglašeno da su očekivanja javnosti u pogledu ponašanja sudije ili tužitelja mnogo veća od ponuđenih. Sudac ili tužitelj mora biti spreman da prihvati svojevoljno ograničenja po pitanju određenih aktivnosti, čak i kada vršenje takvih aktivnosti ne bi izazvalo negativne konotacije ukoliko bi ih provodili drugi građani.

Sustavna korupcija i organizirani kriminal, koji ozbiljno urušavaju ekonomski i demokratski napredak zemlje neće nestati sve dok potencijalni počinitelji i opća javnost ne uvide značajan napredak u procesuiranju takvih djela i visini izrečenih kazni. Na sudijama i tužiteljima je da iskoriste svoja ovlaštenja i da rade na ostvarenju i ovog cilja.