Podijeli članak

U Sarajevu je danas održan sastanak kojem su nazočili ministar pravde BiH, Josip Grubeša, šefica OSCE-a u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec, veleposlanik Europske unije u BiH, Johann Sattler i Margriet Prins šefica ureda za vladavinu prava. 

Na sastanku je razgovarano o 14. prioriteta Europske unije te ponovno pokrenuto pitanje nužnosti usvajanja Strategije za procesuiranje ratnih zločina, kao i izmjena u Zakonu o VSTV, te u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH.

Ministar Grubeša je goste upoznao s činjenicom, kada je u pitanju usvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, da je „Ministarstvo pravde BiH na čijem sam čelu, učinilo sve što je od njega traženo za otklanjanje, navodnih, nedorečenosti u materijalu Radne skupine, zbog čega stvarno ne znam što se više može osporavati. Međutim, i dalje se osporava“.

Veleposlanik Sattler je istakao da je Strategija veoma bitno pitanje Europskoj uniji, navodeći uz to da je već puno novca utrošeno da se ovo poglavlje zatvori. Uz poseban naglasak na potrebi da se usvoji Revidirana Strategija za procesuiranje ratnih zločina, na sastanku je razgovarano o nužnoj izmjeni Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću koja će stvoriti temelj za uspostavu Jedinice za integritet te o izmjenama Zakona o sukobu interesa, koje bi se trebale završiti tokom idućeg mjeseca.