Podijeli članak

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša sastao se danas u Zagrebu s Draženom Bošnjakovićem, ministrom pravosuđa Republike Hrvatske.

"Raspravili smo brojna otvorena pitanja koja postoje između naša dva sustava i ministarstava, a posebno su nam zanimljiva ona vezana uz funkcioniranje važnih sporazuma, prvenstveno sporazuma o izručivanju vlastitih državljana, vezanog uz kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca ", rekao je Bošnjaković nakon susreta. Dodao je kako piše Fena da susret nije upriličen isključivo radi predmeta koji javnost najviše zanima, odnosno izručenja Zdravka Mamića, ali da ono (izručenje), definitivno, potpada pod spomenuti sporazum. Naglasio je kako ta procedura ide svojim tijekom i kako je Bosna i Hercegovina zaprimila tjeralicu. 

"Nakon što Ministarstvo pravosuđa primi svu dokumentaciju suda mi ćemo postaviti zahtjev za izručenjem koji ćemo poslati Ministarstvu pravde BiH, a nakon toga odluku o izručenju ili neizručenju donosi sud BiH, a mi kao ministarstva tu nemamo ingerencija ", zaključio je Bošnjaković. Istaknuo je kako ni on ni ministar Grubeša nisu zadovoljni kako spomenuti sporazum "funkcionira, odnosno ne funkcionira", no da je on vrlo bitan, "jer je suradnja svih država u okruženju važna pošto je riječ o kaznenim djelima organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, područjima u kojima treba zajednički djelovati". 

Ministri su razgovarali o sporazumu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora i o sporazumu oko procesuiranja ratnih zločina, obvezujući se da će raditi na poboljšanju postojećih dokumenata i jačanju suradnje.  Ministar Grubeša je kazao kako je za BiH posebno važna tema državnog zatvora, kojega BiH još službeno nema.   Jedna od značajnijih tema bila je i pitanje sukcesije, odnosno imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

"Znamo da je Hrvatska donijela Zakon o upravljanju državnom imovinom, a radi se o imovini koja je uglavnom na vrlo atraktivnim lokacijama. Hrvatska je kao jedno prijelazno rješenje donijela zakon da imovina ne propada nego da se da u koncesiju. U BiH se stvorila percepcija da ona ostaje bez svog vlasništva, ali smo danas dobili potvrdu da je ta imovina i dalje aktualna, te da se radi na tome da se ona vrati pravim vlasnicima ", zaključio je Grubeša, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.