Podijeli članak

Tko sve može ući u BiH? Pitanje je koje se postavlja od 21. svibnja kada je Bosna i Hercegovina otvorila granice za svoje državljane bez mjera samoizolacije. 

Odmah pri otvaranju granica pojavila se dezinformacija kako osobe s dvojnim državljanstvom, odnosno hrvatskom putovnicom, ne mogu ući u BiH.  

Naš čitatelj, koji je želio ostati anoniman, granični prijelaz je prešao istog dana kada je otvoren. 

Kako navodi granični prijelaz Slavonski Brod- Bosanski Brod prešao je s hrvatskom putovnicom bez i najmanje neugodnosti. 

„Nisam imao nikakvih problema radi dvojnog državljanstva na graničnom prijelazu, štoviše granični policajci su bili iznimno ljubazni“, istaknuo je. 

Kako navodi svi granični policajci poštovali su mjere udaljenosti i upozorili ih na odgovorno ponašanje, dok su carinski policajci nosili zaštitne maske i rukavice kao mjere opreza radi bliskog kontakta. 

Naime, prema njegovim riječima domaći policajci ne zaostaju u mjerama opreza za kolegama u susjednoj Hrvatskoj, ali i Sloveniji i Austriji. 

„Nije bilo nikakve posebne procedure, sve je bilo normalno. Nisam imao dokumente koji dokazuju negativnost na koronavirus, ali nitko ih nije ni tražio“, kazao je.

On je u rodno Žepče stigao iz Augsburga gdje radi od završetka studija te u BiH planira provesti vikend. 

BIHAMK je jutros objavio nove smjernice za određenu kategoriju stranih državljana koji mogu ući u BiH, dok su za ostale granični prijelazi još uvijek zatvoreni. 

AU: J. Pervan